Tržište

"Ruski lijekovi bezbjedni i efikasni"

"Ruski lijekovi bezbjedni i efikasni"
Foto: N.N. | "Ruski lijekovi bezbjedni i efikasni"

BANJALUKA - Komisija za lijekove Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH održaće sjednicu 19. februara, a u materijalima koji su im dostavljeni nalazi se i ekspertsko mišljenje u vezi s ruskim lijekovima, koje kaže da ti lijekovi zadovoljavaju sa stanovišta efikasnosti i bezbjednosti.

"Na sjednici će biti odlučivano o otprilike deset lijekova, među kojima su i ruski, i ne postoji nijedan razlog da se ta odluka ne usvoji. S medicinskog stanovišta nema prepreka, a ispoštovana je i sva neophodna procedura koja tretira pitanje stavljanja lijeka na tržište BiH", ispričao je izvor "Nezavisnih".

Podsjećanja radi, ekspertsko mišljenje prije nekoliko mjeseci počeo je da radi ekspert iz Slovenije, ali je pred sam kraj odustao, nakon čega je taj posao dodijeljen jednom profesoru iz Srbije, koji ga je na kraju završio. Ovo mišljenje tražili su članovi Komisije za lijekove iz Federacije BiH, koji su svi protiv toga da ruski lijekovi dođu na tržište Bosne i Hercegovine. Za razliku od članova iz Federacije BiH, svi članovi iz Republike Srpske, njih sedam, i jedan član iz Brčko distrikta su za to da se ruski lijekovi nađu u Bosni i Hercegovini.

"U ovom trenutku od ukupno 15 članova, većina, tačnije njih osam, je za to da ruski lijekovi dođu na tržište BiH i tako je već jednom bilo odlučeno, ali je traženo dodatno ekspetsko mišljenje, koje je sada kompletirano. Vidjećemo na sjednici u srijedu kako će se cijela stvar završiti", ispričao je isti izvor.

Prva tačka na sjednici Komisije za lijekove biće izbor predsjedavajućeg Komisije, s obzirom da je Tijana Kovačević, predsjednica Komisije za lijekove, polovinom januara podnijela neopozivu ostavku na tu funkciju pravdajući to budućim poslovima koje planira raditi, a kojima bi članstvo u Komisiji bilo smetnja. Nakon njene ostavke, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Stručnom savjetu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH predložilo je Mirka Stanetića, koji je dobio jednoglasnu podršku za imenovanje.

Podsjećanja radi, bijeljinska firma ICM zatražila je od Agencije za lijekove BiH dozvolu za uvoz i stavljanje na tržište dva ruska lijeka, što nikako ne odgovara jednoj evropskoj farmaceutskoj kompaniji, koja na sve načine pokušava da spriječi dolazak ruskih lijekova u BiH. Povodom ruskih lijekova još ranije oglasili su se i iz Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske, apelujući na Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH da ubrza procedure izdavanja dozvola za promet ruskih lijekova u BiH, istovremeno se pitajući da li Agencija daje prednost lobistima kojima ne odgovara prodor ruskih kompanija ili građanima i fondovima koji nabavljaju lijekove za svoje osiguranike.

"Očito je da je stalno traženje dodatnih mišljenja eksperata samo izgovor da ruski lijekovi ne dođu na tržište BiH. Kako je moguće da lijekovi koji su urađeni po svim standardima i koji sada uspješno snabdijevaju ogromno rusko tržište, ali i šire, ne mogu da dobiju dozvolu za promet u BiH", upitali su u FZO Republike Srpske. Ističu da zdravstveni sistem Republike Srpske zbog monopola pojedinih proizvođača skupih lijekova na tržištu ima nerealno visoke cijene, ali da se i bez obzira na to proizvođači povlače i ostavljaju tržište BiH bez adekvatnih lijekova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije