Tržište

Ruski uranijum dobio zvanično "Ne"

Ruski uranijum dobio zvanično "Ne"
Foto: Pixnio | Ruski uranijum dobio zvanično "Ne"

​VAŠINGTON - Američki Senat jednoglasno je usvojio zakon o zabrani uvoza ruskog uranijuma, nakon što je i Predstavnički dom u decembru usvojio ovaj prijedlog zakona, prenijeli su američki mediji.

Uranijum se koristi za napajanje komercijalnih nuklearnih reaktora koji proizvode električnu energiju, navodi "The Guardian".

Očekuje se da će američki predsjednik Džozef Bajden, koji je prošle nedjelje potpisao zakon o vojnoj pomoći Ukrajini, sada potpisati i zakon o zabrani uvoza ruskog uranijuma.

Američke nuklearne elektrane uvezle su 2022. godine oko 12 odsto neophodnog uranijuma iz Rusije, navodi se u evidenciji Uprave za energetske informacije.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost rekao je uoči glasanja da bi Kongres uvođenjem zabrane "pružio uvjerenje industriji, saveznicima i partnerima" da su SAD donijele jasnu odluku da će u decenijama koje predstoje uspostaviti siguran lanac snabdijevanja nuklearnim gorivom, nezavisan od uticaja suprotstavljene strane, navodi "Telegraf".

"Vajoming ima uranijum koji može da zamijeni uvoz iz Rusije i mi smo spremni to da iskoristimo. Naša dvostranačka zakonodavna inicijativa pomoći će da se smanji finansiranje ruske ratne mašinerije, oživi proizvodnja američkog uranijuma i pokrenu investicije u američki lanac snabdijevanja nuklearnim gorivom", rekao je američki senator Džon Baraso, vodeći republikanac u Senatskom odboru za energetiku, prenosi "Reuters".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije