Tržište

SAD dobile odobrenje za uvođenje tarifa Evropi

SAD dobile odobrenje za uvođenje tarifa Evropi
Foto: N.N. | SAD dobile odobrenje za uvođenje tarifa Evropi

Svetska trgovinska organizacija (STO) podržala je zahtjev SAD za uvođenje tarifa na 7,5 milijardi dolara vrijednu evropsku robu, zbog, kako je saopšteno, nazakonitih subvencija koje su evropske vlade dodijelile proizvođaču aviona Erbasu.

Zvanični Vašington je ranije saopštio da želi da uvede tarife u visini do 100 odsto na 11,2 milijarde dolara vrijedan godišnji izvoz evropskih proizvoda u SAD, podsjeća američka mreža CNBC. U hitnoj reakciji na presudu STO, evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem je istakla da bi nove tarife SAD bile "kratkovide i kontraproduktivne".

Malmstremova je poručila da su i EU i SAD krive za subvencionisanje Erbasa i Boinga, i da će "međusobno nametanje kontramjera" samo nanijeti štetu preduzećima i ljudima s obje strane Atlantika.

EU je saopštila da želi novi režim kada je riječ o subvencijama u avio-industriji i da želi da postigne dogovor sa Vašingtonom. Ipak, Malmstremova je u svojoj izjavi poručila da su kontratarife i dalje "na stolu".

"Ukoliko SAD odluče da uvedu mjere koje je odobrila STO, to će gurnuti EU u takvu situaciju da nećemo imati drugu mogućnost nego da učinimo isto", rekla je Malmstrem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije