Tržište

SAD dodale još sedam kineskih kompanija na "crnu listu"

SAD dodale još sedam kineskih kompanija na "crnu listu"
Foto: Ilustracija | SAD dodale još sedam kineskih kompanija na "crnu listu"
Tanjug

VAŠINGTON - Američko Ministarstvo trgovine dodalo je danas još sedam kineskih preduzeća iz djelatnosti super računarstva na ekonomsku "crnu listu" pozivajući se na zabrinutost za nacionalnu bezbjednost, javlja CNBC.

Na "crnoj listi" američkog ministarstva se, pored ostalih, od danas nalaze: Tianjin Phytium Information Technology, šangajski Centar za dizajn integrisanih kola visokih performansi, Sunway Microelectronics, i nacionalni super računarski centri Ðinan, Šenžen, Vusi i Džengdžou.

Ovih sedam entiteta je stavljeno na listu zbog, kako se tvrdi, pravljenja super računara koje koriste kineski vojni akteri, i navodno njihovih "destabilizujućih napora za modernizaciju vojske i/ili programa oružja za masovno uništavanje“.

Agencija Rojters prenosi da je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan izjavio da će Peking preduzeti "neophodne mjere" da zaštiti prava i interese svojih kompanija.

"Američka ograničenja i zabrane ne mogu zaustaviti kineski naučni i tehnološki razvoj," rekao je on na današnjoj konferenciji za novinare u Pekingu.

Kompanije ili drugi subjekti koji su na takozvanoj "listi entiteta" SAD moraju da podnesu zahtjev za obijanje dozvole od Ministarstva trgovine za nabavku proizvoda ili komponenti od američkih dobavljača.

"Mogućnosti super računara su od vitalnog značaja za razvoj mnogih, možda gotovo svih modernih oružja i sistema nacionalne bezbjednosti, poput nuklearnog i hipersoničnog oružja", navela je u saopštenju američka ministarka za trgovinu Ðina Rajmondo.

Nova odluka stupa na snagu odmah, ali se ne odnosi na robu američkih dobavljača koja je već u transportu.

Za vrijeme administracije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, SAD su na svoju ekonomsku "crnu listu" stavile desetine kineskih kompanija, uključujući vrhunskog proizvođača pametnih telefona Huawei Tehnologies, proizvođača čipova SMIC i najvećeg proizvođača dronova, kompaniju SZ ÐI Tehnolodži, navodi Rojters.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije