Tržište

SAD lobiraju da se ne kupuje Huawei oprema

SAD lobiraju da se ne kupuje Huawei oprema
Foto: Ilustracija | SAD lobiraju da se ne kupuje Huawei oprema

SAN FRANCISKO - Sjedinjene Američke Države aktivno lobiraju u Njemačkoj, Italiji i Japanu kako bi ubedile tamošnje vlasti da ne kupuju opremu za 5G mrežu od kineske kompanije Huawei, piše sajt VentureBeat.

Taj američki sajt piše, pozivajući se na Volstrit džornal, da su američke vlasti već pokušale da ubijede zvaničnike Australije, Kanade i Južne Koreje da odbace ponudu kineskog giganta, kao i da je sada na redu lobiranje u Njemačkoj, Italiji i Japanu.

Kako se navodi, razlog za zabrinutost Vašingtona je u strahu da Peking posredstvom Huaweija želi da špijunira američke vojne baze u spomenutim zemljama, a kroz instaliranje kineske tehnologije koja je stub za nadolazeći standard 5G mreže.

"Sa zemljama širom svijeta dijelimo našu zabrinutost povodom sajber napada u telekomunikacionim infrastrukturama. Budući da žele da pređu na 5G mrežu podsećamo ih na zabrinutosti. Postoje dodatne komplikacije vezane za 5G mrežu koje je čine podložnijom sajber napadima", rekao je američki zvaničnih Volstrit džurnalu.

Kompanij Huawei je ranije odbacila optužbe SAD o lošim namjerama i istakla da je iznenađena ponašanjem američke vlade.

Huawei nije prvi kineski proizvoćač koji ima probleme sa američkim vlastima.

Uređaji i oprema kompanije ZTE imaju poteškoća sa plasiranjem proizvoda u SAD, a sam Huawei je ove godine izgubio u pokušaju sklapanja ugovora sa provajderima kako bi se konačno ubacio u američko tržište.

Inače, po broju prodatih telefona u trećem tromjesečju ove godine, Huawei se nalazi na drugom mjestu iza kompanije Samsung, a na toj listi prestigao je Apple, pokazala je analiza kompanije Counterpoint Research.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije