Tržište

SAD "objavile rat" kripto berzama

SAD "objavile rat" kripto berzama
Foto: Coinbase/Facebook | SAD "objavile rat" kripto berzama

NJUJORK - Najviši regulator Wall Streeta objavio je rat nekim od najvećih imena u svijetu kriptovaluta zbog njihovih navodnih kršenja američkih zakona o hartijama od vrijednosti, a ovaj regulatorni udar uznemirio je industriju digitalnih sredstava.

Američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) tužila je Coinbase, najveću američku kripto berzu, jer je navodno djelovala kao neregistrovani broker. Ta žalba je stigla samo 24 sata nakon podnošenja slične tužbe protiv inostranog rivala Binance.

"Od 2019. godine, Coinbase je zaradio milijarde dolara nezakonito olakšavajući kupovinu i prodaju kripto imovine. Coinbase prepliće tradicionalne usluge razmjene, brokera i klirinške agencije, a da nije registrovao nijednu od tih funkcija kod Komisije u skladu sa zakonom", navodi se u saopštenju SEC-a.

To što se Coinbase nije registrovao na ovaj način znači da je "lišio investitore značajne zaštite", smatra SEC. Izvršni direktor Coinbasa Brajan Armstrong rekao je u twittu u utorak da je kompanija "ponosna što predstavlja industriju na sudu kako bi konačno pojasnila neke stvari oko kripto pravila". Ali on se takođe suprotstavio SEC-u, koji je, kako je primijetio, odobrio poslovanje kripto platforme kada je omogućio da Coinbase izađe na berzu 2021. godine.

"Ne postoji put da "uđete i registrujete se", pokušavali smo, više puta", rekao je on.

U izjavi za CNN, glavni pravni službenik Coinbasea Pol Greval ponovio je Armstrongovu izjavu i dodao: "Rješenje je zakonodavstvo koje dozvoljava da se pravila razvijaju transparentno i podjednako primjenjuju, a ne sudski sporovi".

Tužba Coinbase dolazi nakon slične žalbe SEC-a protiv Binancea, koji je daleko najveća kripto berza na svijetu. U 24 sata od kada je agencija tužila Binance, investitori su izvukli oko 790 miliona dolara sa platforme i njene podružnice u SAD, saopštila je u utorak kompanija za podatke Nansen.

Binance je zabilježio neto odliv od 778,6 miliona dolara kripto tokena na ethereum blockchain, a njegova filijala u SAD, Binance.US, registrovala je neto odliv od 13 miliona dolara, napisao je Nansen na Twitteru.

Portparol Binancea je u ponedeljak rekao da kompanija ozbiljno shvata navode SEC-a, ali veruje da su optužbe agencije "neopravdane" i da je kompanija na meti zbog svoje veličine i prepoznatljivosti imena.

Kripto kompanije se dugo opiru tome da se njihovi proizvodi klasifikuju kao tradicionalne hartije od vrijednosti ili roba, tvrdeći da su oni potpuno nova vrsta digitalne imovine koja zahtijeva posebna pravila i propise. SEC se ne slaže i često tvrdi da su većina kripto ponuda hartije od vrijednosti koje bi trebalo regulisati na isti način kao što su akcije i obveznice na Wall Streetu. (Telegraf Biznis)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije