Tržište

Pratite nas na Google news

SAD preuzimaju udio u Nokiji i Eriksonu

SAD preuzimaju udio u Nokiji i Eriksonu
Foto: Ilustracija | SAD preuzimaju udio u Nokiji i Eriksonu
Tanjug

BRISEL - Šefica Evropske unije za zaštitu konkurencije Margret Vestager ostavila je otvorena vrata mogućnosti da američka vlada stekne vlasničke udjele u dva vodeća evropska igrača u oblasti 5G tehnologija, Nokiji i Eriksonu, sve dok ne postoji rizik po bezbjednost, javlja CNBC.

Američki državni sekretar za pravosuđe Vilijam Bar saopštio je ranije ovog mjeseca da bi vlada u Vašingtonu trebalio da razmotri preuzimanje kontrolnog udela u Nokiji ili Erksonu, ili u obe kompanije, kako bi "potisnula tendenciju" kineskog Huaveja "za dominacijom" na tržištu mobilnih mreža sljedeće generacije, poznate kao 5G.

Nokia i Erikson su dva najveća evropska proizvođača mrežne opreme i direktni konkurenti Huaveju.

Vestager je danas izjavila za CNBC da je na tim "preduzećima da odgovore da li su na prodaju ili ne", ali da je na evropskim poslanicima "da osiguraju da se proceni svaki rizik".

"Ovdje u Evropi smo neutralni prema vrsti vlasništva, možete da budete u državnom ili privatnom vlasništvu. Ono što je za nas važno jeste da ste aktivni kao tržišni operator", rekla je Vestager.

Ona je dodala da ne raspolaže konkretnim informacijama o tome da li američka država želi da kupi udio, i da ne zna da li Nokia ili Erikson nude na prodaju vlasničke udjele, čime je u suštini ostavila otvorena vrata za takvo eventualno preuzimanje, navodi CNBC.

Zvanični Vašington insistira na tome da Huavej predstavlja rizik po nacionalnu sigurnost, tvrdeći da kineska vlada može da koristi njegovu opremu za špijuniranje ili blokiranje mreže. Huavej je u više navrata kategorično negirao te tvrdnje.

Administracija predsjednika SAD Donalda Trampa, podsjeća ova televizija, vrši pritisak i na druge zemlje širom svijeta, naročito u Evropi, da Huaveju zabrane učešće u izgradnji njihovih 5G mreža.

Amerika nema vlasatitu kompaniju koja bi bila konkurent Huaveju i pokušava da nađe način na koji bi mogla da konkuriše kineskom tehološkom divu. Sticanje kontrolnog udela u Nokiji ili Eriksonu vidi kao jedno od mogućih rješenja da to ostvari, dodaj ese u tekstu.

CNBC nije danas uspio da dobije komentare iz te dvije kompanije, ali su povodom ranije izjave Vilijama Bara iz Nokije tada poručili da je "interesovanje investitora uvijek dobrodošlo".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije