Tržište

SAD vratile Australiji mnogo pošiljki mesa zbog fekalija

SAD vratile Australiji mnogo pošiljki mesa zbog fekalija
Foto: Pixabay/RitaE | SAD vratile Australiji mnogo pošiljki mesa zbog fekalija
Tanjug

VAŠINGTON - Američki zvaničnici za bezbjednost hrane su od 2019. godine vratili u Australiju veliki broj pošiljki mesa zbog fekalne kontaminacije, što je zaoštrilo trgovinske odnose između dvije zemlje, pokazuje dokumentacija u koju je uvid imala agencija Rojters.

Organizacije za bezbjednost hrane pripisuju ovaj problem australijskom sistemu koji dozvoljava kompanijama da same obavljaju inspekciju svog mesa umjesto da to rade državni inspektori. Slična nastojanja da se privatizuje inspekcija na djelu je i u drugim velikim zemljama koje proizvode meso, uključujući Sjedinjene Države, piše britanska agencija.

Američka služba za bezbjednost i kontrolu hrane (FSIS) odbila je 2020. godine deset pošiljki mesa iz Australije, koja je drugi najveći američki dobavljač ove namirnice, zbog kontaminacije fekalijama ili drugim digestivnim materijama.

U 2019. gidini je vraćena jedna, a godinu dana ranije četiri pošiljke australijskog mesa, prema internim podacima američkog Ministarstvo poljoprivrede (USDA).

Kanada i Novi Zeland, dva druga velika snabdijevača SAD mesom, imali su po jednu odbijenu pošiljku zbog ove vrste kontaminacije 2020. godine, pokazuju interni podaci, a Meksiko, još jedan veliki isporučilac mesa na američko tržište - nije imao nijednu vraćenu pošiljku.

Australiji su, iz istih razloga, vraćene još tri pošiljke mesa tokom prva dva mjeseca ove godine, jedna je vraćena Novom Zelandu, a nijedna Kanadi i Meksiku, pokazuju podaci. U dokumenima koje je pregledao Rojters nema novih podataka za posljednjih nekoliko mjeseci, a USDA je odbila Rojtersov zahtjev da ih dostavi.

Među australijskim kompanijama čije su pošiljke mesa u SAD odbijene su: JBS Australija, Tomas Fuds, Flečer Internešenel Eksports, Australijan Lemb, i V&V Volš.

Rojters navodi da je uspio da identifikuje ove firme ukrštanjem podataka iz interne dokumentacije, koja sadrži detalje o datumu i razlozima odbijanja, sa javno dostupnim podacima USDA o datumima i nazivima kompanija, ali u kojima se ne navode razlozi za vraćanje pošiljki.

Nijedna od pomenutih kompanija nije odgovorila na zahtjeve za komentarom.

Konzumiranje mesa kontaminiranog fekalijama ili drugim digestivnim materijama može da dovede do bolesti izazvanih bakterijom ešerihija koli i drugim patogenima, koje mogu imati smrtni ishod.

Budući da američki inspektori za bezbjednost hrane samo fizički pregledaju ili testiraju nasumično uzet uzorak uvezenog mesa, nije isključeno da su druge kontaminirane pošiljke možda prešle granicu Sjedinjenih Država, kažu stručnjaci iz prehrambene industrije, prenosi Rojters.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije