Tržište

SET o izazovima visokih cijena struje u regiji

SET o izazovima visokih cijena struje u regiji
Foto: Vesna Duka | SET o izazovima visokih cijena struje u regiji

TREBINJE - Republika Srpska je jedini izvoznik električne energije u regionu, pa je njena najveća razvojna šansa upravo u tome, ali je prioritet, kako je na Samitu energetike Trebinje (SET) rekao i ministar energetike RS Petar Đokić, da naše stanovništvo, prvenstveno svojim politikama, ne dovodimo u energetsko siromaštvo.

"To možemo postići i novim investicijama, čija je vrijednost trenutno oko dvije milijarde i 400 miliona maraka, što je veliki iskorak koji je Republika Srpska načinila u posljednjih nekoliko godina, pa političke instrukcije ne smiju zaustaviti te investicije", kazao je Đokić.

Drugi dan samita je i počeo panelom o temi "Kako se nositi sa visokim cijenama električne energije u regiji - snabdijevanje električnom energijom i izazovi daljeg razvoja tržišta električne energije", o čemu je i prvog dana generalni direktor "Elektroprivrede RS" Luka Petrović rekao da je primijećeno da je najveći problem izdavanje načelne saglasnosti za priključak obnovljivih izvora električne energije - vjetar i sunce, bez ikakve kontrole, te da će se u sve morati uključiti Regulatorna agencija.

"Ta balansna energija će biti budućnost i ona je iz godine u godinu sve skuplja. Proizvodna cijena termoelektrične energije će, takođe, biti sve veća, ali pod uslovom da imamo u pogonima stabilnost rada", kazao je, između ostalog, Petrović.

Govoreći o izazovima visokih cijena električne energije u regiji i daljem razvoju tržišta, Zoran Vuković, izvršni direktor za javno snabdijevanje "Elektroprivrede RS", rekao je da energetsku krizu u 2022. godini potrošači u Republici Srpskoj nisu osjetili, jer je "Elektroprivreda" svoje potrošače subvencionisala cijenom električne energije.

"Prosječna cijena električne energije na berzi je bila 271 evro, a mi smo naše potrošače snabdijevali po cijeni od 28 evra", rekao je Vuković.

Rečeno je i to da je kriza na planu snabdijevanja energijom i energentima u dobroj mjeri izazvana sukobom u Ukrajini i prouzrokovala neizvjesnu distribuciju i nedostatak energije, pa je inicijativa mađarskog premijera Viktora Orbana o formiranju svojevrsne solidarne energetske zajednice dobila podršku, a mehanizmi osiguranja energetske tranzicije u korist svih, kao i rezultati projekata inkluzivne dekarbonizacije samo su jedna od tema drugog dana Samita energetike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije