Tržište

Sa tržišta uklonjeno 2.202 komada igračke "ljigavac"

Sa tržišta uklonjeno 2.202 komada igračke "ljigavac"
Foto: Ilustracija | Sa tržišta uklonjeno 2.202 komada igračke "ljigavac"
N.N.

​Po nalogu opštinske i republičke zdravstvene inspekcije sa tržišta Republike Srpske uklonjeno je 2.202 komada igračke "ljigavac", iz razloga jer nisu bile deklarisane u skladu sa zakonom.

"U postupku redovnog nadzora predmeta opšte upotrebe u maloprodaji, pregledom navedenih igračaka utvrđeno je da iste nemaju nikakvu deklaraciju ili je deklaracija na nerazumljivom jeziku", navedeno je u saopštenju Inspektorata RS.

Zakonom o predmetima opšte upotrebe propisano je da predmeti opšte upotrebe koji se stavljaju na tržište moraju imati deklaraciju.

"Predmeti opšte upotrebe ne mogu se staviti na tržište ako: sastav ne odgovara deklaraciji, ako je deklaracija nepotpuna, ako nije lako uočljiva, nije razumljiva ili nije napisana na jeziku koji je u službenoj upotrebi u Republici Srpskoj i ako je ambalaža oštećena u mjeri da ne obezbjeđuje zdravstvenu ispravnosti", navode u saopštenju.

Na osnovu Sporazuma Inspektorata Republike Srpske i Agencije za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine, za ovu godinu je u okviru projekta proaktivnog nadzora neprehrambenih potrošačkih proizvoda, planirano uzorkovanje igračke "ljigavac" za potrebe laboratorijskog ispitivanja.

"U ovoj godini do sada je zabranjen uvoz dvije pošiljke igračaka u količini od 1.188 komada. Takođe, u 2018. godini zabranjen je uvoz osam pošiljki nebezbjednih igračaka u količini od 4.600 komada, a sa tržišta je povučeno 573 komada", saopštili su iz Inspektorata RS.

Najčešće utvrđene nepravilnosti odnosile su se na nedozvoljen sadržaja ftalata i lako izvlačenja niti. Kontrolisane su igračke porijeklom iz različitih zemalja, međutim sve neispravne pošiljke bile su porijeklom iz Kine.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije