Tržište

Pratite nas na Google news

Sajam zapošljavanja u Banjaluci: Mladi hoće u proizvodnju, ali nakratko

Sajam zapošljavanja u Banjaluci: Mladi hoće u proizvodnju, ali nakratko
Foto: N.N. | Sajam zapošljavanja u Banjaluci: Mladi hoće u proizvodnju, ali samo nakratko
Dragan Sladojević

BANJALUKA - Među mladim ljudima postoji veliko interesovanje za rad u proizvodnji, ali dio njih, nakon što dobije posao i nauči da radi, odustane.

To je jedna od opaski predstavnika privrednog sektora iznesenih na današnjem, jednodnevnom Sajmu zapošljavanja "BL2019", održanom u Sportskoj dvorani "Centar" u Banjaluci, gdje nije nedostajalo ni poslodavaca, ni zainteresovanih za posao.

Uglavnom su štandove posjećivali mlađi ljudi, mahom srednjoškolci, pa nam je tako Bojan Maksimović, učenik trećeg razreda banjalučke Elektrotehničke škole, ispričao da je zainteresovan za posao u struci nakon što završi školovanje.

"Raspitujem se za poslove kao što je, recimo, programiranje. Razgledao sam štandove i ovo iskustvo će mi pomoći u budućnosti pri zaposlenju", rekao je Maksimović.

Učenica četvrtog razreda iste škole Anđela Vučić takođe je zadovoljna onim što je na sajmu vidjela.

"Nakon srednje škole upisaću fakultet, a ovdje sam obišla više poslodavaca i dobila niz korisnih informacija", navela je ona.

Ljiljana Babić, koja je po zanimanju upravni tehničar i ima 19 i po godina radnog staža, ističe da na sajmu nije vidjela ništa posebno što se tiče njene branše.

"Sa 60 godina ne mogu raditi u nekoj drugoj djelatnosti", istakla je Babićeva.

Ona negoduje zbog tvrdnje poslodavaca da mladi u gradu neće da rade.

"To nije tačno. Hoće da rade, ali ne znaju", poručuje Babićeva.

Bojana Radić iz kompanije "Atlantik BB" navodi da su se na sajam prijavili kako bi ponudili radna mjesta koja su svagdje deficitarna u ovom trenutku, a to su kadrovi u procesu proizvodnje. Na pitanje o kolikoj je plati riječ, istakla je da su one stvar dogovora, ali da rastu.

"Ja sam zadovoljna jer su nam djeca, čim je sajam otvoren, dolazila i raspitivala se. Jako su zainteresovani. To je stvarno pozitivna situacija, koja me iznenadila", navela je Radićeva.

Na pitanje da li mladi ljudi, kad neko vrijeme provedu u proizvodnji, ostanu, ona je odgovorila da zavisi kako ko.

"Situacija je takva, i kod nas se dešava da mladi dođu, provedu određeni period, nauče posao i onda odu u inostranstvo", navela je Radićeva.

Mario Milanović, direktor Gradske razvojne agencije koja je organizovala sajam, rekao je da je ukupno 50 poslodavaca ponudilo 345 radnih mjesta iz svih oblasti - od uslužne, do industrijske, medicinske i bankarske.

U sklopu ovog sajma održane su i panel-diskusije, dok su se na štandovima uglavnom predstavili lokalni poslodavci.

"Uglavnom se sada traže radnici u sektorima koji se odnose na inženjerstvo, na informacione tehnologije. U našoj zemlji možemo reći da nedostaje i mašinskih inženjera, nema ih na birou. Najtraženiji su i medicinari, potom građevinari, zavarivači", naglasio je Milanović, koji je otvorio sajam.

Ovo je, inače, četvrti Sajam zapošljavanja u Banjaluci, a koliko je posjetilaca uspjelo da nađe posao biće poznato za nekoliko sedmica.

"U prvih mjesec dana nakon prošlogodišnjeg sajma bilo je zaposleno 70 ljudi", rekao je direktor Gradske razvojne agencije, koja je sajam organizovala u saradnji s Odjeljenjem za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje grada Banjaluka i banjalučke filijale Zavoda za zapošljavanje RS.

Mladen Vrećo, predstavnik Zavoda za zapošljavanje, rekao je da je taj zavod u ovoj godini odobrio 29,5 miliona KM za zapošljavanje 6.500 nezaposlenih osoba, a što je, kako je istakao, značajan iznos i najveći u posljednjih 25 godina.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije