Tržište

Samo zakon liječi haos na tržištu nekretnina

Samo zakon liječi haos na tržištu nekretnina
Foto: N.N. | Promet nekretnina pogodno tlo za sivu ekonomiju: Samo zakon liječi haos na tržištu

BANJALUKA - Tržište nekretnina u BiH generator je sive ekonomije na kojem vlada pravi haos i samo ga zakonska regulativa može urediti, kažu posrednici u prometu sa dugogodišnjim iskustvom.

Zbog toga pozivaju vlasti da se ugledaju na zemlje regiona i što prije donesu zakon o posredovanju i zakupu nekretnina, a od kojeg bi korist imali svi.

Predrag Tešić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja posrednika u prometu nekretnina Republike Srpske, kaže kako ogroman broj "tašna-mašna" firmi bez pravnog osnova posreduje u prodaji i uzima provizije te tako kvare posao onim agencijama koje legalno posluju.

"Zakon bi trebalo da reguliše kompletnu oblast posredovanja nepokretnostima i da definiše kako može da funkcioniše agent za nekretnine. Sada svako nešto prodaje, a ne radi po pravilima i procedurama i stanje je dosta konfuzno. U regionu se jasno zna ko može biti agent za nekretnine, jer on polaže ispit i dobija licencu, a nalazi se i u registru resornog ministarstva", kaže Tešić.

Manojlo Popović, vlasnik banjalučke agencije "Senzor", a koja je na tržištu više od dvije decenije, smatra da tamo gdje ne postoje propisi nastaje javašluk.

"Da bi se ova oblast uredila, moraju postojati propisi, a i državi je u interesu da donese zakon. Ko je registrovan, dužan je da plaća poreze i obaveze, a mora i da garantuje u slučaju da se pojavi neka greška u procesu. Da zakon postoji, i organi vlasti bi mogli intervenisati", kaže Popović.

On kaže kako se prodajom i posredovanjem bave mnogi koji ne poznaju materiju pa često dolazi do velikih problema.

"Ovim poslom se ne može baviti svako, već struka koja poznaje papirologiju i procedure. Bilo je slučajeva u kojima su prodavane kuće u kojima nije bila riješena vlasnička struktura, što je kasnije dovelo do žalbi i tužbi", svjedoči Popović.

Ako se gleda po entitetima, Federacija BiH je ispred RS kada je donošenje zakonske regulative u pitanju, jer je njihov Nacrt zakona o posredovanju i prometu nekretnina u parlamentarnoj proceduri, dok se za RS to očekuje u 2019. godini.

Zlatan Vujanović, ministar trgovine Federacije BiH, priznaje kako se dobar dio prometa dešava u sferi sive ekonomije.

Kaže kako podaci iz Notarske komore i Poreske uprave FBiH pokazuju da je 2016. na osnovu poreza na promet nekretnina uplaćeno 115 miliona KM. To je pet odsto od prijavljene vrijednosti, što pokazuje kako je promet iznosio oko dvije milijarde i 300 miliona KM.

"To samo pokazuje kako je ova djelatnost iznimno značajna. Kada se gleda svjetski standard, prema kojem je agencijska naknada tri odsto u posredovanju i prometu nekretnina, to znači da bi ona iznosila oko 69 miliona KM. Da se radilo kako treba, samo na osnovu PDV-a bi se prikupilo 11,5 miliona KM. Realnost je da je tada na osnovu toga prijavljeno tek 300.000 PDV-a, a što znači da su građani u svom budžetu izgubili milione", kaže Vujanović.

On kaže kako entitetske vlade razmjenjuju iskustva te kako će zakon iz Federacije BiH biti sličan onome koji će kasnije biti usvojen u RS.

"Tekst zakonskog rješenja u RS biće maksimalno kompatibilan s onim iz Federacije BiH. Vlade zajedno rade i sarađuju jer je ovo mali jedinstven ekonomski prostor i zahtijeva usklađene tekstove", zaključio je ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije