Tržište

Samsung i Apple prednjače, kinezi dominiraju na tržištu

Samsung i Apple prednjače, kinezi dominiraju na tržištu
Foto: Ilustracija | Samsung i Apple prednjače, kinezi dominiraju na tržištu
Srna

NJUJORK - Potražnja za pametnim telefonima, koja je bila u velikom padu prošle godine zbog pandemije virusa korona, ponovo raste, a razlog za zadovoljstvo najviše imaju Samsung i Apple, navodi kompanija za analizu tržišta "Kanalis".

Apple je na krilima potražnje za iPhonom 12 krajem prošle godine isporučio najviše telefona, ostavivši Samsung na drugom mjestu.

Ali, tokom prvog ovogodišnjeg kvartala situacija se ponovo vratila na staro, pa je Samsung i dalje vodeća firma na globalnom tržištu pametnih telefona.

Tokom prva tri mjeseca ove godine, isporučeno je gotovo 350 miliona pametnih telefona, što je povećanje od 27 odsto u odnosu na isti period lani.

Samsung je isporučio 76,5 miliona pametnih telefona, čime je zauzeo 22 odsto tržišta, a pri čemu je profit te kompanije porastao za čak 66 odsto.

Apple je pao na drugo mjesto, pokazuju najnoviji poslovni rezultati, ali u kompaniji imaju mnogo razloga za zadovoljstvo.

Isporučili su 52,4 miliona telefona, zauzevši 15 odsto tržišta, pri čemu su gotovo udvostručili prihode na kineskom tržištu, koji su dostigli 17,7 milijardi dolara.

Sljedeća tri mjesta na popisu pet najpopularnijih globalnih mobilnih proizvođača pripadaju kineskim kompanijama.

Među njima, zbog dobro poznatih problema američkih sankcija, nema Huawei, čije je mjesto zauzeo Xiaomi. Ta kompanija je sa 49 miliona isporučenih pametnih telefona ostvarila rekordan broj isporuka za jedan kvartal, zauzevši 11 odsto tržišta uz rast od čak 62 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

Na četvrtom mjestu je Oppo, koji je takođe zabilježio rast od 60 odsto, uz isporuku od 37,6 miliona pametnih telefona u prva tri mjeseca ove godine.

Peto mjesto je, sa 36 miliona isporučenih telefona, zauzeo Vivo, ova kompanija bilježi rast od 48 odsto.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije