Tržište

Saradnja Banjalučke, Sarajevske i Montenegro berze

Saradnja Banjalučke, Sarajevske i Montenegro berze
Saradnja Banjalučke, Sarajevske i Montenegro berze
Srna

SARAJEVO - Direktori Banjalučke berze Milan Božić, Sarajevske berze Tarik Kurbegović i Montenegro berze Gojko Maksimović potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o zajedničkoj platformi za trgovanje.

Direktor Banjalučke berze smatra da ovaj sporazum nagovještava ozbiljniju saradnju tri berze.

"Ako bismo ovaj potez željeli pojasniti iz saobraćajnog aspekta, možemo reći da je to poput autoputa. Bitno je da će se ovim raditi na razvoju svakog pojedinačnog tržišta, harmonizovaćemo propise, te puno olakšati lokalnim brokerima", rekao je Božić.

Direktor Sarajevske berze istakao je da je ideja o ovoj platformi potekla prije tri mjeseca, tako da nije puno vremena trebalo da dođe do potpisivanja sporazuma.

"Svrha Sporazuma je povezivanje tržišta kapitala i povećanje likvidnost berzi, te da postanemo atraktivniji za strane ulagače. Nastojaćemo u narednih godinu dana da osposobimo ovu platformu i uvežemo berze, te da tako olakšamo ulaganja lokalnim investitorima", naglasio je Kurbegović.

Direktor Montenegro berze naglasio je da ove tri berze rade na istom softveru, za razliku od drugih berzi u regionu, što je ocijenio olakšavajućom okolnošću za uvezivanje.

Sporazum je potpisan u okviru Sedme međunarodne konferencije Sarajevske berze vrijednosnih papira pod nazivom “Povezivanje tržišta kapitala u uvjetima globalizacije“.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije