Tržište

Saradnja svih nadležnih zaustavlja šverc cigareta

Saradnja svih nadležnih zaustavlja šverc cigareta
Foto: N.N. | Saradnja svih nadležnih zaustavlja šverc cigareta

PODGORICA, BANJALUKA Bolja saradnja svih nadležnih institucija unutar država, kao i saradnja između zemalja, preduslov su za suzbijanje nezakonite trgovine, poput ilegalne prodaje cigareta i ostalih duvanskih proizvoda.

O suzbijanju nelegalne trgovine nedavno je, u organizaciji AmCham Srbija i AmCham Crna Gora, održana I regionalna konferencija, koja je u Crnoj Gori okupila glavne aktere u ovoj borbi.

Ispred BiH, na konferenciji su učestvovali Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, i Zoran Galić, direktor Granične policije (GP) BiH, koji ističu da ove institucije bilježe značajne rezultate u ovoj oblasti.

"Uprava za indirektno oporezivanje zadnjih godina bilježi sve značajnije rezultate na suzbijanju crnog tržišta duhana i duhanskih proizvoda. Samo u pro šloj, 2021. godini službenici sve četiri grupe za suzbijanje prekršaja i krijumčarenja u UIO spriječili su nezakonito prometovanje cigareta i duhana vrijednosti od 5,5 milijuna KM", rekao je Džakula za "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, imali su zaista mnogo uspješnih akcija, posebno u saradnji sa Tužilaštvom BiH i Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA).

"To je ujedno rezultiralo činjenicom da smo u prošloj godini imali porast broja izdanih trošarinskih markica, i to prvi put čak od 2009. godine, od kada je počelo usklađivanje trošarinske politike u BiH sa legislativom EU. Dodatno ohrabru je i podatak da i u ovoj, 2022. godini i dalje bilježimo rast broja izdanih trošarinskih markica za obilježavanje cigareta i duhana, i to za oko 30 odsto", naveo je Džakula.

Iz UIO BiH navode da, shodno Programu rada UIO i UO UIO za 2022. godinu, ali i kao po prethodnim programima rada UIO, Sektor za sprovođenje propisa kontinuirano sprovodi aktivnosti u oblasti identifikacije i eliminacije svih oblika nezakonitog obavljanja djelatnosti usmjerene u pravcu suzbijanja krijumčarenja, sive ekonomije i poreske evazije.
 
U okviru ovih aktivnosti se, dodaju, sprovodi nadzor nad primjenom propisa iz oblasti indirektnih poreza u cilju otkrivanja, istraživanja i procesuiranja prekršaja i krivičnih djela, posebno na suzbijanju nelegalnog prometa robe bez porijekla na teritoriji BiH, sa posebnim akcentom na nedozvoljenom prometu akciznih proizvoda, prvenstveno duvana i duvanskih prerađevina, što, između ostalog, predstavlja i jedan od prioriteta u radu ovog sektora.
 
"Od posebnog je značaja saradnja sa drugim agencijama za sprovođenje zakona (Državna agencija za istrage i zaštitu  SIPA, Granična policija BiH, entitetski MUPovi, Policija Brčko distrikta BiH i drugi organi), koja utiče na smanjenje sive ekonomije i povećanje priliva sredstava u budžet", naveli su iz UIO BiH.
 
Iz Granične policije BiH su rekli da kontinuirano sprovode niz preventivnih i represivnih mjera na suzbijanju svih oblika prekograničnog kriminaliteta.
 
"Pripadnici GP BiH su tokom 2021. godine privremeno oduzeli 157.359 kutija cigareta ukupne tržišne vrijednosti 446.757 KM i 588 kilograma rezanog duhana tržišne vrijednosti 103.702 KM", naveo je Galić.
 
Kao jedan od najnovijih primjera iz GP BiH ističu onaj od 10. juna 2022. godine, kada su pripadnici Jedinice granične policije BiH Doljani spriječili krijumčarenje 2.999 kutija cigareta bez akciznih markica na međunarodnom graničnom prelazu Zvirići, na izlasku iz BiH.
 
Kako dodaju, Granična policija BiH u cilju zajedničke borbe protiv prekograničnog kriminaliteta razvija izuzetnu saradnju s agencijama za sprovođenje zakona u BiH, kao i sa susjednim zemljama.
 
Ova saradnja se, dodaju, odvija na osnovu brojnih potpisanih sporazuma i protokola između mjerodavnih institucija BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, ali, što je još važnije, i na osnovu uzajamne podrške, povjerenja i uvažavanja.
 
"Svaki vid saradnje, naročito razmjena informacija i unapređivanje postojećih propisa, doprinose sigurnijem okruženju, pa je tako i spomenuta konferencija doprinijela jačanju saradnje sa susjednim zemljama u regionu. Između ostalog, razmijenjena su različita iskustva te predloženi novi mehanizmi koji mogu doprinijeti prevenciji i borbi protiv ilegalne trgovine. GP BiH, kao i dosad, nastavit će da bude još uspješniji u borbi protiv prekograničnog i organiziranog kriminala te ostati pouzdan partner svim agencijama za provedbu zakona na tom području, kako u nacionalnom, tako i u međunarodnom okviru", ističe Galić.
 
Inače, AmCham Srbija i AmCham Crna Gora okupili su glavne aktere u borbi protiv nelegalne trgovine na Regionalnoj konferenciji o suzbijanju nelegalne trgovine, koja je održana od 30. maja do 1. juna u Crnoj Gori.
 
Teme konferencije bile su da li se zemlje regiona suočavaju s istim izazovima kada je u pitanju borba protiv nelegalne trgovine, koje su specifičnosti nelegalne trgovine preko interneta, da li je rješenje u međuresornoj i međudržavnoj saradnji, kao i saradnji sa privredom i koji su potencijali daljeg razvoja i unapređenja u ovom domenu.
 
Konferencija je okupila predstavnike inspekcijskih organa, carinskih organa, kao i policijskih organa i drugih resornih aktera u čijoj su nadležnosti suzbijanje nelegalne trgovine i zaštita prava intelektualne svojine, kao i predstavnike privrede iz četiri države: Srbije, Crne Gore, BiH i Hrvatske.
 
Razmijenjene su najbolje prakse u sprovođenju i koordinaciji nadzora nad sivom ekonomijom, podijeljena iskustva javnoprivatne saradnje na putu suzbijanja nelegalne trgovine, kao i razmotreni potencijali daljeg razvoja međudržavne saradnje.
 
"Bolja saradnja između državnih organa, kao i države i privrede regiona s ciljem suzbijanja nelegalne trgovine jedan je od prioriteta ka kreiranju stabilnog poslovnog okruženja neophodnog za uspešnu realizaciju postojećih i privlačenje novih investicija", naglasila je Amalija Pavić, zamjenica izvršne direktorice AmChama Srbija.
 
Dodala je da je ova konferencija bila odlična prilika da se razmijene najbolje prakse između nadležnih organa, da se oni povežu i da se istaknu svijetli primjeri saradnje države i privrede, koji daju odlične rezultate.
 
Marko Miročević, izvršni direktor AmChama Crna Gora, rekao je da je ova konferencija bila odlična prilika da se razmijene najbolje prakse između nadležnih organa, da se oni povežu i da se istaknu svijetli primeri saradnje države i privrede, koji daju odlične rezultate.
 
"AmCham Srbija i AmCham Crna Gora su ponosni na činjenicu da smo okupljajući nadležne institucije iz regiona dali zamajac njihovoj bližoj saradnji", rekao je Miročević.
 
Zoran Miljanić, ministar bez portfelja u Vladi Crne Gore, naveo je da je rješavanje problema nelegalne trgovine jedan od prioriteta nove Vlade Crne Gore jer će se to direktno odraziti na finansijsko zdravlje ove države i nova radna mjesta.
 
"Drago mi je da je Crna Gora izabrana da bude domaćin ove značajne regionalne konferencije, koja okuplja predstavnike državnih organa iz četiri države i vjerujem da će zaključci ove konferencije doprinijeti operativnim poboljšanjima u borbi protiv nelegalne trgovine i boljoj zaštiti prava intelektualne svojine kod nas i u regionu", naveo je Miljanić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije