Tržište

Šarović očekuje da će BiH biti oslobođena zaštitnih mjera EU

Šarović očekuje da će BiH biti oslobođena zaštitnih mjera EU
Foto: Arhivska fotografija | Šarović očekuje da će BiH biti oslobođena zaštitnih mjera EU

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović očekuje da će BiH, nakon današnjeg iznošenja argumenata Evorpskoj komisiji u Briselu, biti oslobođena zaštitnih mjera na uvoz čelika u EU.

Šarović je naveo da su argumenti tima iz BiH, koji je uz predstavnike Ministarstva činio i advokatski tim "Arselor mitala" iz Zenice, najvećeg izvoznika čelika iz BiH, bili vrlo ubjedljivi.

"Sve iznesene činjenice idu u prilog izuzimanju BiH iz navedene mjere", ocijenio je Šarović i dodao da sa druge strane nisu izneseni kontraargumenti.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa saopšteno je da je BiH predstavila statističke podatke, uključujući i analize koje pokazuju da izvoz iz BiH neće prouzrokovati štetu industriji čelika članica EU, niti će izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu Unije.

U saopštenju se ističe da se stavovi BiH zasnivaju prvenstveno na tome da kvote na izvoz čelika nisu mogle biti uvedene BiH, koja nije članica Svjetske trgovinske organizacije, te da BiH sa EU ima potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Naglašen je i značaj sporazuma u kontekstu ekonomskih i političkih integracija BiH, što je bio osnov za izuzimanje zemalja evropskog ekonomskog područja - Norveške, Islanda i Lihtenštajna iz ovih mjera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije