Tržište

Saudijska prognoza unijela optimizam na tržište nafte

Saudijska prognoza unijela optimizam na tržište nafte
Foto: Ilustracija | Saudijska prognoza unijela optimizam na tržište nafte

Cijene nafte su danas ojačale poduprte saudijskim optimizmom u pogledu rasta tražnje u Aziji i iračkim obećanjem da će dodatno smanjiti isporuke, ali je neizvjesnost vezana za mjere podrške ekonomskom oporavku SAD ograničila dobitke.

Cijena fjučersa sjevernomorske nafte Brent porasla je za 34 centa ili 0,8 odsto, na 44,74 dolara za barel na jutrošnjem trgovanju, dok je vrijednost fjučersa američke WTI nafte povećana za 47 centi ili 1,1 procenat, na 41,69 dolara za barel, prenosi Rojters.

Oba tipa nafte su u petak pojeftinila zbog zabrinutosti trgovaca u pogledu tražnje, ali je Brent ipak završio nedjelju u plusu za 2,5 odsto, a WTI s dobitkom od 2,4 odsto.

Izvršni direktor Saudi Aramka Amin Naser izjavio je u nedjelju da predviđa rast potražnje za naftom u Aziji jer se ekonomije postepeno otvaraju nakon ublažavanja mjera ograničenja uvedenih zbog epidemije Kovid-19.

Pored toga, Irak je najavio krajem prošle sedmice da će u avgustu u septembru smanjiti proizvodnju nafte za dodatnih 400.000 barela dnevno kako bi neutralisao svoju pretjeranu proizvodnju tokom protekla tri mjeseca. Bagdad će na taj način ispoštovati kvotu o smanjenju isporuka utvrđenu dogovorom Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika, koju je prethodno prekoračio.

Mada su ponovo oživjele nade u pogledu pregovora između američkih demokrata i Bijele kuće o novom paketu podrške američkim državama koje imaju problem s likvidnošću zbog pandemije korona virusa, odlaganje postizanja dogovora vrši pritisak na tržište.

Predsjednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi i ministar finansija Stiven Mnučin saopštili su da su voljni da ponovo pokrenu pregovore kako bi se postigao sporazum o podršci ekonomiji u ostatku 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije