Tržište

Sber banka preuzela titulu najveće kompanije na ruskom tržištu

Sber banka preuzela titulu najveće kompanije na ruskom tržištu
Sber banka preuzela titulu najveće kompanije na ruskom tržištu

Sberbanka preuzela je u martu od kompanije "Rosnjeft" titulu najveće kompanije na ruskom tržištu, a prošle godine ostvarila je rekordnu dobit od 9,5 milijardi dolara i spremna je da se proširi na druge privredne oblasti.

Uprkos zapadnim sankcijama Rusiji, Sberbanka uspješno posluje i prošle godine je dodatno povećala tržišni udio nauštrb konkurencije, saopšteno je iz Sberbanke Banjaluka.

Sberbanka je danas najveća ruska kompanija po tržišnoj kapitalizaciji, a drži i trećinu bankarskih depozita u Rusiji.

Nekadašnja štedna banka iz vremena Sovjetskog Saveza u većinskom je vlasništvu ruske Centralne banke.

Sberbanka želi da iskoristi dalekosežni uticaj i prodaje klijentima u svih 11 vremenskih zona u Rusiji svakodnevne usluge, poput onih iz sektora obrazovanja i zdravstvene zaštite.

Osim toga, planira da proširi ponudu investicionih proizvoda, a od sredine aprila zajedno sa VTB bankom prodavaće građanima državne obveznice.

"Minimalni iznos za kupovinu obveznica će biti 30.000 rubalja, a maksimalni 15 miliona rubalja po osobi", rekao je direktor Uprave za javni dug u ruskom Ministarstvu finansija Konstantin Viškovski.

Sberbanka će takvim aktivnostima produbiti uticaj na ključnim oblastima privrede u sklopu nastojanja da smanji zavisnost od prihoda od kamata.

"Moramo smisliti način da povećamo naknade i provizije", rekao je za Rojters finansijski direktor Sberbanke Aleksander Morozov.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije