Tržište

Šef "Rosnjefta" upozorava: Cijene nafte će otići u nebo

Šef "Rosnjefta" upozorava: Cijene nafte će otići u nebo
Foto: Ilustracija | Šef "Rosnjefta" upozorava: Cijene nafte će otići u nebo

MOSKVA - Kriza zbog povlačenja Vašingtona iz iranskog nuklearnog programa i njen nastavak mogu dovesti do nove preraspodjele dobavljača na globalnom tržištu nafte.

Takođe, i do novih cjenovnih rekorda, kaže Igor Sečin, generalni direktor ruskog naftnog giganta "Rosnjefta".

"Kriza vezana za sporazum o iranskom nuklearnom programu mnogo je doprinijela trenutnom rastu cijena, dok njen nastavak može dovesti do još jednog velikog pada ponude na globalnom tržištu i njegove ponovne raspodjele u smislu distribucije", rekao je Sečin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. 

Navodeći da na globalnom tržištu nafte uskoro mogu biti zabilježeni novi rekordi cijena, Sečin je dodao da takva očekivanja nisu povezana sa sporazumom Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznika o smanjenju proizvodnje, već sa politikom jednostranih sankcija. 

"Politika sankcija i ultimatuma koja se primjenjuje na tržištu ugljovodonika neizbježno će dovesti do trajne 'sankcione premije' na cijenu", rekao je on, ističući da ne isključuje mogućnost da će u bliskoj budućnosti biti zabilježen novi rekrodni nivo cijene "crnog zlata". 

Potrošači u SAD-u i Evropi će, kako je upozorio, na kraju platiti cijenu "politike unilateralnih sankcija", prenosi agencija Tass. Prema njegovom mišljenju, rast proizvodnje nafte iz škriljaca u SAD-u će se nastaviti, ali će biti ograničenog dometa. 

Ipak, tržišni akteri bi trebalo da detaljnije sagledaju te rizike, smatra Sečin. 

Šef "Rosnjefta" takođe ne isključuje da bi SAD mogle da udvostruče isporuke energenata u Kinu u roku od tri do pet godina. 

"Kao što je poznato, trenutni kineski uvoz energije iz SAD-a je relativno mali, vrijedan oko 7,2 milijarde dolara godišnje, što čini oko tri odsto ukupnog uvoza energije u Kinu. Okvirni sporazum između SAD i Kine, ukoliko bude sproveden, može udvostručiti isporuke energenata iz SAD u Kinu u narednih tri do pet godina. Takav sporazum će izazvati direktne gubitke proizvođačima iz drugih zemalja, pri čemu se neki od njih istovremeno suočavaju s direktnim američkim sankcijama", rekao je Sečin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije