Tržište

Pratite nas na Google news

Sjenke recesije nad vodećim svjetskim ekonomijama

Sjenke recesije nad vodećim svjetskim ekonomijama
Foto: N.N. | Sjenke recesije nad vodećim svjetskim ekonomijama
N.N.

U Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Italiji i Meksiku već drugi kvartal zabilježen je manji privredni rast, a lošiji su podaci i za kinesku privredu što je dovelo do toga da investitori potraže bezbjedno utočište u obveznicama ili zlatu, prenosi RTS.

U Pekingu smatraju da su američki protekcionizam i jednostrano ponašanje Vašingtona krivi za loše stanje.

"Volio bih da se SAD vrate za pregovarački sto. Ako postoje neka krupna neriješena pitanja između Amerike i Kine, dvije najveće privrede na svijetu, moramo da ih rješavamo kroz pregovore, a ne jednostranim mjerama. To nije fer i nije u skladu sa međunarodnom praksom", ističe Vej Benhua sa Instituta za finansijske studije u Čongjingu.

DŽang Suehun iz Istraživačkog biroa Narodne banke Kine naveo je da je od prošle godine američki trgovinski protekcionizam u porastu što je dovelo do velike nestabilnosti na globalnim finansijskim tržištima i uticalo na globalni ekonomski oporavak.

"Američke mjere trgovinskog protekcionizma su povećale zabrinutost da bi i Amerika mogla biti na udaru recesije", kaže DŽeng Suehun.

Sve evropske berze su zabilježile pad vrijednosti akcija, a u SAD su tri glavne berze rad završile sa manjkom od tri odsto. I indeksi akcija na azijskim berzama su takođe u padu. Kretanja na tržištima akcija ukazuju na moguću recesiju u glavnim svjetskim privredama.

U zemljama Zapadne Evrope nadu u oporavak smanjuje usporeni rast privrede u Njemačkoj.

Istovremeno, Međunarodni monetarni fond smanjio je prognozu rasta svjetske privrede na najnižu stopu u posljednjih 10 godina.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije