Tržište

Skliznuo dolar i apetit za rizikom na valutnim berzama

Skliznuo dolar i apetit za rizikom na valutnim berzama
Foto: pixabay.com | Skliznuo dolar i apetit za rizikom na valutnim berzama

LONDON - Dolar je danas oslabio a popustio je i apetit za rizikom na valutnim tržištima, jer je bojazan od ekonomskih posljedica velikog broja slučajeva korona virusa u Evropi i Sjedinjenim Državama nagrizla početni entuzijazam investitora vezan za vakcinu protiv Kovida-19.

Globalne berze su uzletjele u ponedjeljak nakon saopštenja kompanije Fajzer da je efikasnost njene eksperimentalne vakcine protiv Kovida veća od 90 procenata, pri čemu je na tu vijest dolar ojačao jer su trgovci napuštali duge pozicije u jenu, koji važi za sigurno utočište.

Međutim, averzija prema riziku je danas i juče ponovo zahvatila investitore, pošto su šefovi Federalnih rezervi i Evropske centralne banke naglasili da ekonomski izgledi ostaju neizvijesni.

Dolarski indeks je oslabio jutros na trgovanju u Londonu za oko 0,1 posto, na 92,884 poena prema korpi vodećih svjetskih valuta, izvještava Rojters.

Sigurni jen, koji je u ponedjeljak pao za oko 2,0 procenta prema dolaru, nastavio je danas oporavak od tog pada, ojačavši za oko 0,1 procenat na dnevnom nivou, na 105,07 jena za dolar. Uprkos tome, jen je i dalje na putu da zabilježi najgoru trgovačku nedjelju od marta.

Evro je blago ojačao jutros na 1,1831 dolara uoči objave podataka o BDP-u evrozone za treći kvartal.

Jedinstvena valuta je takođe danas povećala dobitke prema švajcarskom franku u odnosu na prošlu nedjelju za više od 1,0 odsto, na 1,0814 franaka.

S druge strane, evropske akcije su pale sa osmomjesečnog maksimuma, jer su mjere zaključavanja evropskih zemalja radi ograničavanja širenja virusa dovele u pitanje priče o globalnom ekonomskom oporavku.

Njemački ministar zdravlja izjavio je danas da je prerano da se kaže koliko će trajati najnovije zatvaranje, dok je francuski premijer rekao da mjere u toj zemlji neće biti ublažene najmanje dvije nedjelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije