Tržište

Slabi prodajni rezultati dva modela Renaulta

Slabi prodajni rezultati dva modela Renaulta
Foto: Gambar oleh Matan Ray Vizel dari Pixabay | Slabi prodajni rezultati dva modela Renaulta

Renault će u bližoj budućnosti morati brzo da rješava dvije ozbiljne glavobolje.

Počnimo od perspektivnijeg segmenta. Kompaktni SUV Kadjar je na kraju tržišne karijere u ovoj iteraciji, ali već dugo ne bilježi željene prodajne rezultate. O kakvoj se drastičnoj razlici najbolje govore sljedeći podaci. Glavni rival na domaćem tržištu jeste talentovani Peugeot 3008 koji je tokom prva četiri mjeseca ove godine prodat u više od 20.000 primjeraka u Francuskoj.

S druge strane, Kadjar je od početka godina na domaćem tlu stigao do nešto manje od 5.000 isporučenih jedinica. Dakle, razlika je frapantna! I u Renaultu su svjesni da će morati da naprave velike promjene kod nove generacije Kadjara koja se sprema za jesen.

Budući SUV biće baziran na CMF-C platformi kao i bratski Nissan Qashqai. Najave koje smo do sada mogli pročitati u galskim medijima govore o tome da nadolazeći Renaultov adut neće više koristiti dizel pogonske jedinice, već samo benzince, kao i da će u ponudi biti čak tri varijante. To su klasičan SUV, potom produžena verzija sa sedam sjedišta, kao i kupeoliko izdanje.

Umjesto dizelaša novi Kadjar osloniće se na hibridne pogonske sklopove. Prema informacijama koje stižu od francuskih kolega, budući SUV imaće u ponudi dva klasična hibrida i jedan plug-in hibrid, s tim da će potonji najvjerovatnije biti isti kao i kod Captura.

Dakle, Renault već ima isplanirano "rješenje" za problem sa kompaktnim SUV-om, ali šta je drugom nedaćom čiji je naziv Talisman?

Duga je i tužna priča u vezi sa Talismanom kojeg suštinski od početka života more razne brige. Mnogi su Renaultu prebacili nedovoljno dobru ponudu agregata kod ovog sedana na početku karijere, kasnije je je ona izmijenjena, ali nije došlo do rasta prodaje.

Uopšteno, čitav velikoserijski dio D segmenta bori se sa lošim prodajnim rezultatima. Ali, Talismanov neuspjeh na domaćem tržištu je posebno zabrinjavajući. Tokom prva četiri mjeseca tekuće godine, Renaultova limuzina stigla je do svega 1.125 potrošača u Francuskoj!

Zaista loši podaci. Ali, činjenica je da ni velikom rivalu – Peugeotu 508 ne ide dobro, ali je opet došao do tri puta više kupaca. Tako je 508-ica indeksirala 3.163 registracije u periodu od januara pa zaključno sa aprilom na domaćem tlu.

Talismanova prodaja je i prošle godine na evropskom nivou bila vrlo neubjedljiva, tako da je veliko pitanje da li će ovaj model dobiti novu generaciju ili će se Renault riješiti da ga pošalje u istoriju. Tokom 2020. godine, Talisman je u Evropi prodat u nešto više od 8.000 jedinica.

Očito je da će Renault morati da primijeni drugačiji pristup u D segmentu, ukoliko želi uspjeh u ovoj klasi. Neki vjeruju da će nakon aktuelnog Talismana francuska marka podesiti nišane na EV nišu.

(Autorepublika)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije