Tržište

Slovačka sprečava profitiranje posrednika od uvoza radnika sa Balkana

Slovačka sprečava profitiranje posrednika od uvoza radnika sa Balkana
Foto: Velibor Tripić | Slovačka sprečava profitiranje posrednika od uvoza radnika sa Balkana

BRATISLAVA - Premijer Slovačke Robert Fico je najavio da će ove godine Vlada donijeti mjere kako bi od niske nezaposlenosti profitirali Slovaci, a ne strane posredničke agencije, uvozom radne snage sa Balkana ili trećih zemalja.

"Ne želim da za nekoliko godina Slovačka izgleda kao predgrađe Brisela puno imigranta iz zemalja u razvoju. Spreman sam zato da ove godine usvojim mjere za tržište rada. Slovačkoj ide dobro, brojke nezaposlenosti su jasne, a problem postaje ogroman nedostatak kvalifikovane radne snage", napisao je Fico na Facebooku.

Slovački premijer je upozorio da samo slovačke fabrike automobila najavljuju da će im 2020. godine biti potrebno još 14.000 kvalifikovanih radnika.

"Ja sam odlučno protiv toga da tuđe posredničke agencije profitiraju na uvozu radne snage sa Balkana i iz trećih zemalja. Naša politika mora da bude postavljena na načelu da prije svega Slovaci i Slovakinje imaju posao i da mogu da poboljšavaju svoj standard", napisao je premijer.

Ficova vlada planira ove godine pritisak na privredu, da poveća plate, i zabrani "damping" da posredničke agencije i fabrike zapošljavaju strance, prije svega Ukrajince i Srbe, za manje plate, i u gorim uslovima nego što imaju Slovaci.

Ministar rada i socijalnih pitanja Jan Rihter iznio je juče da među stranim radnicima u Slovačkoj ima najviše Srba prošle godine 12.259, dok je Ukrajinaca prošle godine u Slovačkoj radilo 4.626.

Prošle godine broj srpskih radnika u slovačkim fabrikama porastao je za 6.800.

Ove godine će već na zapošljavanje uticati novi slovački propisi koji zabranjuju preduzećima i posredničkim agencijama da strani radnici budu plaćeni manje i da imaju manju zaštitu radničkih prava i gore uslove nego Slovaci, najavio je ministar.

U Slovačkoj je u evidenciji 49.478 stranih radnika, od toga 27.726 državljana Evropske unije i 21.752 državljana "trećih zemalja". Sa slovačkom radnom dozvolom radi ih 8.900, kazao je Rihter.

Vezana vijest: Kolone radnika napuštaju BiH i prvih dana nove godine , 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije