Tržište

Pratite nas na Google news

Slovenački poslodavci u BiH i Srbiji traže 5.000 radnika

Slovenački poslodavci u BiH i Srbiji traže 5.000 radnika
Foto: Ilustracija | Slovenački poslodavci u BiH i Srbiji traže 5.000 radnika
Fena

LJUBLJANA - Slovenački privrednici očekuju i ove godine nastavak rasta turističkih dolazaka i noćenja, ali se bore s manjkom zaposlenih jer im nedostaje 5.000 ljudi. Zbog toga oni namjeravaju da potrebnu radnu snagu uvezu iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

"Turista je dovoljno, ali turističkoj industriji pred ljetnu sezonu nedostaje oko 5.000 zaposlenika koje će vjerovatno nadoknaditi angažovanjem sezonskih radnika iz Srbije i Bosne", prenosi Hina pisanje ljubljanskog "Dela".

Zapošljavanje stranih kuvara, konobara i sličnih struka u slovenačkom turizmu će biti potrebno i idućih godina jer je domaći kadar preopterećen, a njihov sindikat se već godinama žali na niske plate i visoke poreze za prekovremeni rad, piše list.

Nakon četiri godine uzastopnog turističkog rasta, Slovenija je lani imala 4,7 miliona turističkih dolazaka i 11,9 miliona noćenja. Očekuje se da će i ove godine zabilježiti rast broja noćenja i prihoda, ali problem manjka zaposlenih hronično je prisutan.

"Iako su početkom godine plate zaposlenih u turizmu nešto povećane, nedostatak zaposlenih osjetio se već sada za uskrsne praznike pa nas je strah kako će biti u glavnoj turističkoj sezoni", izjavila je za pomenuti ljubljanski list sekretar Sindikata zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu Karmen Leban.
 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije