Tržište

Slovenija izdala prvu obveznicu za održivost od jednu milijardu evra

Slovenija izdala prvu obveznicu za održivost od jednu milijardu evra
Foto: Pixabay/Ilustracija | Slovenija izdala prvu obveznicu za održivost od jednu milijardu evra

Slovenija je izdala prvu obveznicu za održivost u iznosu od jednu milijardu evra i s rokom dospijeća od 10 godina, radi finansiranja isključivo održivih projekata.

Kako prenosi agencija STA, Slovenija je prva država u centralnoj i istočnoj Evropi i druga među članicama Evropske unije koja je izdala zelenu obveznicu, što je Ministarstvo finansija ocijenilo kao prekretnicu, dodajući da je potražnja investitora daleko nadmašila ponudu.

Sredstva pribavljena prodajom ove obveznice koristiće se za finansiranje ili refinansiranje ekoloških ili socijalnih projekata uključenih u državni budžet, kao i za unapređenje i razvoj domaćeg i međunarodnog tržišta zelenih, socijalnih i/ili održivih obveznica.

Potražnja više od 210 investitora premašila je 8,4 milijarde evra. Obveznica serije RS88 izdata je sa kuponskom stopom od 0,125 posto i prinosom do dospijeća od 0,170 procenata.

Realizacija emisije prve slovenačke obveznice za održivost bila je povjerena bankama: Barkliz, BNP Pariba, Kredi Agrikol CIB, Goldman Saks Banka Evropa, J.P. Morgan i Nova kreditna banka Maribor (NKBM).

Više od 47 odsto kupaca su menadžeri fondova, osiguravači i penzioni fondovi, preko 35 procenata su banke i približno osam posto su hedž fondovi.

Od ukupnog broja kupaca, njih više od 28 posto su iz Njemačke, Austrije i Švajcarske, 20 odsto iz Velike Britanije i Irske, skoro 12 procenata iz Francuske i Beneluksa i 11,6 posto iz Slovenije.

Vlada u Ljubljani je najavila sredinom maja da razmatra izdavanje zelenih, socijalnih ili održivih obveznica, navodeći da će ulaskom na tržište "održivosti" Slovenija slijediti strateške ciljeve - proširenje baze investitora i otvaranje novih kanala distribucije državnih obveznica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije