Tržište

Slovenija upozorena zbog nejednakih plata muškaraca i žena

Slovenija upozorena zbog nejednakih plata muškaraca i žena
Foto: N.N. | Slovenija upozorena zbog nejednakih plata muškaraca i žena

STRAZBUR - Evropski komitet za socijalna prava upozorio je Sloveniju na nespoštovanje prava na jednaku platu i mogućnosti na radnom mjestu bez obzira na pol.

Razlika u platama između polova znatno se povećala u Sloveniji u periodu od 2010. do 2017. godine, navodi slovenačka agencija STA.

Komitet je utvrdio da u Sloveniji postoje kršenja principa jednake plate za jednak rad uprkos tome što je zemlja primenjivala odgovarajuće zakonodavstvo. Kršenja uključuju nedostatak pristupa efikasnoj pravnoj pomoći i nedostatak transparentnosti plata koja je potrebna za upoređivanje plata muškaraca i žena.

Navodi se i da Slovenija krši član 20c Povelje jer nema dovoljno napretka u borbi protiv razlike u platama polova, odbor se jednoglasno složio. Prema relevantnim podacima Evrostata, radnice u Sloveniji suočile su se s razlikama u platama od osam odsto u 2017. godini, dok je prosek EU iznosio 16 odsto.

Ipak, jaz se produbio na nivou EU najviše u Sloveniji u periodu od 2010. do 2017. godine, jer je taj broj iznosio svega 0,9 odsto u 2010. godini, i bio najniži u EU u to vrijeme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije