Tržište

Softić: BiH monetarno stabilna

Softić: BiH monetarno stabilna
Foto: N.N. | Softić: BiH monetarno stabilna

SARAJEVO – Senad Softić, guverner Centralne banke (CB) BiH u razgovoru sa Johanom Zatlerom, šefom Delegacije EU u BiH, rekao da je BiH monetarno stabilna, te je da to postignuto kroz aranžman valutnog odbora, što je i najveći doprinos u situaciji pandemijske krize i aktuelne geopolitičke situacije.

Dodao je da CB BiH kontinuirano izvršava zakonom definisane obaveze i implementira svoje strateške ciljeve.

"Prioritet svih treba da budu aktivnosti i mjere koje će ublažiti posljedice sve izraženije inflacije po privredu i građane. Fokus treba staviti na stvarne ekonomske reforme, koje bi značajnije poticale i jačale privrednu aktivnost, ekonomski rast i investicioni ciklus. CB BiH će sa svoje strane dati doprinos navedenom, u okvirima svog zakonskog mandata", rekao je Softić.

Posebno je istakao dobru saradnju CB BiH sa predstavnicima bankarskog sektora, te kvalitetnu bankarsku koordinaciju i potrebu da se i dalje održava saradnja na nivou Stalnog odbora za finansijsku stabilnost BiH.

Šef Delegacije EU je istakao ulogu i značaj CB BiH u finansijskom sektoru, naglasivši da je očuvanje nezavisnosti CB BiH i integriteta valutnog odbora od ključnog značaja za finansijski sektor, ekonomiju BiH i državu u cjelini.

"Uloga CB BiH u procesu pristupanja države EU postaće jača kako se bude proces pristupanja intenzivirao", rekao je Zatler.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije