Tržište

Spajaju se dva energetska giganta

Spajaju se dva energetska giganta
Foto: Pexels/Ilustracija | Spajaju se dva energetska giganta

Australijski energetski divovi Woodside i Santos u pregovorima su o stvaranju gasne elektrane vrijedne 52 milijarde dolara.

Dionice australijskog Santosa skočile su u petak na najviši novo u proteklih pet sedmica nakon vijesti da kompanija pregovara o spajanju sa kompanijom Woodside Energy.

Santos i Woodside Energy, dva najveća australijska proizvođača nafte i gasa, otvorili su pregovore o potencijalnom spajanju u onome što bi moglo stvoriti naftnog i gasnog diva vrijednog 80 milijardi australijskih dolara (52 milijarde američkih dolara).

"Istovremeno, Santos procjenjuje niz alternativnih strukturnih opcija s ciljem oslobađanja vrijednosti", navodi se u izjavi koju je ta kompanija objavila.

Dionice Santosa skočile su 11 odsto u ranoj trgovini u petak, dok su Woodside skliznule 0,7 odsto.

Santos, čija tržišna kapitalizacija iznosi oko 22 milijarde australijskih dolara, saopštio je tokom brifinga za ulagače prošlog mjeseca da radi na opcijama za povećanje svoje vrijednosti. Woodside se može pohvaliti tržišnom kapitalizacijom od oko 57 milijardi australijskih dolara.

Razgovori su još uvijek u ranoj fazi – u izjavama za medije, obje kompanije su naglasile da "nema sigurnosti" da će razgovori dovesti do dogovora.

U junu prošle godine Woodside je spojio s BHP Groupom naftni i gasni krak. Santos je 2021. kupio kompaniju za istraživanje energije Oil Search, ali projekat bušenja gasa vrijedan više milijardi dolara izbačen je iz šina zbog sudskog spora.

Došlo je do pomame konsolidacije u globalnom naftnom i gasnom prostoru, piše SEEbiz.

U oktobru su sklopljena dva velika ugovora u SAD-u, pri čemu je energetski div Exxon Mobil otkupio konkurenta Pioneer Natural Resources, a Chevron je kupio Hessa u ugovoru o svim dionicama procijenjenom na 53 milijarde dolara.

Samo prošle nedjelje, Wall Street Journal je objavio da je Occidental u pregovorima o preuzimanju CrownRocka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije