Tržište

Sporazum Egipta i Grčke o ekskluzivnoj ekonomskoj zoni na Mediteranu

Sporazum Egipta i Grčke o ekskluzivnoj ekonomskoj zoni na Mediteranu
Foto: Twitter/Nikos Dendias | Sporazum Egipta i Grčke o ekskluzivnoj ekonomskoj zoni na Mediteranu

KAIRO - Egipat i Grčka u četvrtak su potpisali sporazum o stvaranju ekskluzivne ekonomske zone u istočnom Mediteranu između dvije zemlje, u regiji koja sadrži značajne rezerve nafte i gasa, saopštio je egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Šoukri.

Šoukri je to objvio na zajedničkoj konferenciji za novinare s grčkim kolegom Nikosom Dendiasom u Kairu.

"Ovaj sporazum omogućuje da obje zemlje krenu naprijed u maksimiziranju korištenja resursa raspoloživih u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, posebno obećavajućih rezervi nafte i gasa", kazao je Šoukri.

U Grčkoj su diplomati izjavili da je današnji sporazum praktično poništio sporazum između Turske i međunarodno priznate vlade u Libiji.

Prošle su godine dvije strane potpisale sporazum o morskim granicama na istočnom Mediteranu, koji su Egipat i Grčka osudili kao nelegalan i kao kršenje međunarodnog prava. Grčka tvrdi da to predstavlja narušavanje njenog teritorijalnog suvereniteta, a posebno ostrva Krete.

"Sporazum s Egiptom u okviru je međunarodnog prava", izjavio je Dendias.        

"To je apsolutna suprotnost nelegalnom, nevažećem, i zakonski neutemeljenom memorandumu o razumijevanju potpisanom izneđu Turske i Tripolija. Nakon potpisivanja ovog sporazuma, nepostojeći tursko-libijski memorandum će završiti tamo gdje mu je mjesto od početka - u kanti za smeće", izjavio je šef grčke diplomatije.

Njegova izjava uslijedila je nekoliko sati nakon što je Grčka saopštila kako je spremna da započne probne razgovore o demarkaciji morskih zona s Turskom još u ovim mjesecu, prenosi Reuters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije