Tržište

Srbi najbrojniji gosti u Baru

Srbi najbrojniji gosti u Baru
Foto: N.N. | Srbi najbrojniji gosti u Baru

Na teritoriji opštine Bar trenutno boravi oko 4.000 gostiju iz Srbije, a taj broj će se u narednom periodu još povećati, izjavio je direktor Turističke organizacije Bar Emil Kukalj.

On je agenciji Tanjug rekao da su gosti iz Srbije ujedno i najbrojniji turisti, da bolje nego drugi poznaju tu destinaciju, kao i da se stalno vraćaju, a da su najviše zainteresovani za morski dio barske opštine, za plaže i pasivni odmor, mada raste interesovanje i za jezerski dio.

"Primijetili smo da svako tokom svog boravka odlazi i na jezero, na krstarenje i degustaciju proizvoda tog kraja, obilazak vinskih ruta, tako da zaista imamo trend rasta kada je u pitanju i Skadarsko jezero. U svakom slučaju najveći broj gostiju iz Srbije dolazi zbog pasivnog odmora i to na nasim brojnim plažama koje nude kvalitetan odmor tokom ljeta, kako za turiste tako i za njihove porodice", rekao je Kukalj.

Osim gostiju iz Srbije, rekao je Kukalj, u Baru su brojni i gosti iz zemalja regiona, prije svega BiH, ali i gosti iz zemalja bivšeg Sovjetskog saveza, zemalja EU.

"Struktura gostiju se razlikuje u odnosu na naša turistička mesta. U regionu Skadarskog jezera imamo nešto više gostiju iz zemalja zapadne Evrope, dok su iz Ruske federacije i regiona brojniji na našoj Jadranskoj obali, to su gosti koji više preferiraju taj pasivni odmor na plaži", rekao je on.

Govoreći o cijenama, Kukalj je rekao da su ostale na prošlogodišnjem nivou, tako da se cijene privatnog smeštaja kreću od 10 evra pa naviše, cijena plažnog mobilijara je od pet evra pa naviše, dok je boravišna taksa i dalje jedan evro.

Kukalj je istakao i da barska opština nudi i aktivni odmor, pa su tako, osim 100 kilometara pešačkih staza, turistima na raspolaganju i kanjoni, kojih u Baru ima pet - kanjon rijeke Bunar (Rikavac), Međuriječ, Vruća rijeka, Nikezića potok i Perin potok.

"To je nešto što privlači zaista veliku pažnju naših turista i vjerujem da će naši gosti i u tome da se oprobaju. Samo ih savjetujem da idu sa profesionalnim i licenciranim vodičima, jer su to zaista aktivnosti koje zahtjevaju određeni stepen sigurnosti, ali i stepen profesionalnosti kada su u pitanju vodiči", rekao je Kukalj.

On je dodao da je kanjon rijeke Rikavac jedan od najpristupačnijih i da ga mogu proći i oni koji su srednje fizičke spreme.

"Prosječna cijena za prolazak kroz kanjon je oko 50-ak evra po osobi. Kanjon Međuriječ je nešto zahtevniji gde su vertikale spuštanja i do 30 metara, duži je i sam prolazak, i tu je cijena oko 100- ak evra uz svu potrebnu pomoć i stručnog vodiča", rekao je on i dodao da je osiguranje uračunato u cenu aranžmana.

Posebnu atrakciju predstavlja i obilazak Skadarskog jezera brodom, rekao je Kukalj, dodajući da se tu nalazi pet manastira koje je takođe moguće obići.

Posebnu zanimljivost predstavljaju brojne manifestacije koje se tokom ljeta održavaju u opštini Bar, poput festivala vina i ukljeve u Virpazaru, festival grožđa, Siti gejms i mnoge druge, zaključio je Kukalj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije