Tržište

Srbija bilježi pad od 94 odsto putnika u vazdušnom saobraćaju

Srbija bilježi pad od 94 odsto putnika u vazdušnom saobraćaju
Foto: N.N. | Srbija bilježi pad od 94 odsto putnika u vazdušnom saobraćaju

BEOGRAD - Srbija je u drugom kvartalu ove godine zabilježila pad od 94 odsto putnika u vazdušnom saobraćaju u odnosu na isti kvartal prošle godine što je za nekoliko procenata manje loš bilans u odnosu na mnoge zemlje u Evropi, saopštila je Evropska agencija za statistiku /Evrostat/.

U izvještaju se navodi da je Srbija, kada je riječ o vazdušnom saobraćaju, u drugom kvartalu 2019. godine imala 1.665.482 putnika, a da je u istom kvartalu ove godine zabilježeno 94.585 putnika, što je pad za 94 odsto.

Srbija je u prvom kvartalu 2020. godine u odnosu na isti period 2019. godine imala za osam odsto manji broj putnika u avio-saobraćaju.

Evrostat navodi da se uticaj mjera za sprečavanja širenja virusa korona mogao osjetiti u avio-saobraćaju širom svijeta i u prvom kvartalu 2020. godine, ali da je "oštriji" bio u drugom kvartalu.

U poređenju sa drugim kvartalom prošle godine, broj prevezenih putnika se smanjio za više od 91 odsto u svih 20 država članica EU, a najveći pad broja putnika zabilježen je u Španiji, NJemačkoj, Francuskoj i Italiji.

Iz Evrostata je saopšteno da je Sjeverna Makedonija u drugom kvartalu ove godine zabilježila pad broja putnika od 100 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Sjeverna Makedonija je u drugom kvartalu ove godine imala 2.738 putnika, za razliku od istog perioda prošle godine kada je broj putnika bio 602.715.

Prema podacima Evrostata, Sjeverna Makedonija je u prvom kvartalu ove godine imala 373.117 putnika, što je za 16 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, kada je taj broj iznosio 454.107.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije