Tržište

Srbija zabranila uvoz hrane životinjskog porijekla iz Mađarske

Srbija zabranila uvoz hrane životinjskog porijekla iz Mađarske
Foto: Ilustracija | Srbija zabranila uvoz hrane životinjskog porijekla iz Mađarske

BEOGRAD - U Mađarskoj je otkriven prvi slučaj Afričke kuge svinja kod divljih svinja, a u cilju sprečavanja unošenja uzročnika ove bolesti na područje Srbije na snazi je mjera zabrane uvoza i tranzita svih pošiljki hrane životinjskog porijekla iz Mađarske.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede Srbije, veterinarska inspekcija će u narednom periodu vršiti pojačan nadzor nad prometom hrane životinjskog porijekla na svim mjestima na kojima se uobičajeno obavlja promet ove vrste hrane.

Posebno se skreće pažnja potrošačima da ne kupuju hranu životinjskog porijekla na mjestima koja nisu pod stalnim nadzorom veterinarske inspekcije, a za držaoce svinja najvažnije je da spriječe bilo kakav kontakt sa divljim svinjama.

Zabrana kontakta sa divljim svinjama posebno se odnosi na lovce, ljubitelje prirode i druga lica koja posjećuju lovišta ili prirodu u inficiranim državama.

U narednom periodu preduzimaće se više zakonom propisanih mjera od kojih je trenutno najznačajnija potpuna kontrola unošenja hrane životinjskog porijekla iz Mađarske.

Veterinarske stanice i veterinarski instituti će u saradnji sa veterinarskom inspekcijom, vršiti intezivan aktivan i pasivan nadzor farmi svinja kako bi se podigao nivo preventivnih i biosigurnosnih mera i spriječilo eventualno unošenje virusa afričke kuge svinja u populaciju domaćih svinja.

O prvom slučaju Afričke kuge svinja kod divljih svinja u Mađarskoj Srbiju je obavijestio nadležni organ za poslove veterinarstva i bezbjednosti hrane Mađarske, po obavještenju EU i Međunarodne organizacije za zdravlje životinja (OIE).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije