Tržište

Stanovi u Crnoj Gori skuplji nego prije pandemije

Stanovi u Crnoj Gori skuplji nego prije pandemije
Foto: Ilustracija/Arhiva | Stanovi u Crnoj Gori skuplji nego prije

PODGORICA - Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u drugom kvartalu ove godine iznosila je 1.230 evra i veća je 23,3 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, podaci su državne Uprave za statistiku (MONSTAT).

Porast cijene kvadratnog metra stana u novogradnji uslovljen je rastom cijene građevinskog materijala na tržištu, ali i slabom prodajom tokom perioda korona virusa.

Najskuplje na primorju i u Podgorici

Prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u Crnoj Gori, prema istim podacima, veća je 1,1 odsto u odnosu na prvi kvartal. U Podgorici, prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u drugom kvartalu iznosila je 1.230 evra, u primorskom regionu skoro 1.300 evra, u srednjem regionu 660 evra, dok je u sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila 958 evra.

Cijene kvadrata stana u novogradnji porasle su nakon talasa korona virusa u prosjeku od deset do 15 odsto, kada su u pitanju izgrađeni stanovi, dok je cijena kvadrata kod investitora, stanova u izgradnji, porasla i do 30 odsto.

Skuplji građevinski materijal

Kada je riječ o konkretnih razlozima koji su doveli do poskupljenja cijena stanova u Crnoj Gori, ali i regionu, jedan od ključnih je poskupljenje građevinskog materijala. Usljed uvedenih restriktivnih epidemioloških mjera tokom prvog talasa korona virusa, došlo je do zatvaranja mnogih fabrika za proizvodnju građevinskog materijala, što je uslovilo smanjenje obima proizvodnje pa samim tim i povećanja cijena.

Takođe, na poskupljenje je uticalo i to što su mnogi investitori ušli u ozbiljne projekte za vrijeme korone, sa velikim kreditnim sredstvima.

Nakon perioda slabe prodaje tokom 2020. godine, u ovoj godini su i cijene znatno veće.

Cijene će i dalje rasti

Prognoze agencija za nekretnine i investitora su da će i u narednom periodu cijene stanova u novogradnji rasti. To se posebno odnosi na primorski dio i Podgoricu, gdje je i potražnja najveća.

U Crnoj Gori, prema podacima sa popisa stanovništva iz 2011. godine, postoje 314.704 stana. Popisom stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. godine obuhvaćeni su stanovi namijenjeni za stalno stanovanje, bez obzira da li su u vrijeme popisa bili nastanjeni ili nenastanjeni.

Najmanji broj stanova je u Plužinama - 2.116, a najveći u Podgorici - 72.688. Ipak, imajući u vidu da se u posljednjoj deceniji u Crnoj Gori mnogo investiralo u oblast građevinarstva, broj stanova je daleko veći u odnosu na period od prije deset godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije