Tržište

Starbaks odlazi iz Rusije poslije 15 godina

Starbaks odlazi iz Rusije poslije 15 godina
Foto: Pixabay | Starbaks odlazi iz Rusije poslije 15 godina

​SIJETL - Korporacija Starbaks je saopštila danas da će napustiti rusko tržište na kojem je prisutna skoro 15 godina, čime se ovaj lanac kafeterija pridružio drugim zapadnim brendovima, kao što je na primjer Mekdonalds, koji odlaze iz Rusije.

Mekdonalds je, podsjećamo, prošle nedjelje objavio da prodaje svoje restorane u Rusiji lokalnom vlasniku licence Aleksandru Govoru, koji će registrovati kompaniju pod drugim imenom ali će zadržati postojeći robni žig.

Starbaks, sa sjedištem u Sijetlu, ima 130 kafeterija u Rusiji koje su u potpunom vlasništvu i kojima upravlja vlasnik licence Alshaja grupa, a zapošljava oko 2.000 ljudi u toj zemlji, izvještava Rojters.

Starbaks nije iznio detalje o finansijskim efektima odlaska s ruskog tržišta.

Početkom marta, ova američka korporacija je zatvorila prodajna mjesta i obustavila poslovne aktivnosti u Rusiji, uključujući isporuku svojih proizvoda na to tržšite nakon pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini.

Iz Starbaksa, koji je svoju prvu poslovnicu u Rusiji otvorio 2007. godine, naveli su da će nastaviti da pružaju pomoć svojim ruskim radnicima, dodajući da će im isplaćivati zarade u narednih šest mjeseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije