Tržište

Pratite nas na Google news

Stari evri u opticaju i poslije maja 2019.

Stari evri u opticaju i poslije maja 2019.
Foto: Ilustracija | Stari evri u opticaju i poslije maja 2019.
Tanjug

BEOGRAD - Stare novčanice od 100 i 200 evra ostaju u opticaju i nakon maja 2019, kada startuju nove novčanice koje je nedavno predstavila Evropska centralna banka.

U Narodnoj banci Srbije su za Blic rekli da nema potrebe da se novčanice evra prve serije mijenjaju za novčanice nove serije, odnosno da će sve stare novcaniče ostati u opticaju bez vremenskog ograničenja.

ECB će nove novčanice pustiti u promet 28. maja 2019. godine, a u NBS napominju da stare nikako neće time propasti niti će izgubiti vrijednost zbog uvođenja novih.

Kad je riječ o uvođenju novih novčanica, kažu da će najveći posao biti prilagođavanje bankomata, s obzirom da su donekle promijenjene dimanzije novčanica od 100 i 200 evra - smanjena je visina novčanica koje su sada izjednačene s onima od 50 evra.

Na novčanicama su poboljšane bezbjednosne karakteristike, piše Blic, a to znači da je otežano falsifikovanje.

U NBS još objašnjavaju da su novčanice od 100 i 200 evra posljednje u nizu koje čine seriju "Evropa", jer su već u opticaju one od pet, 10, 20 i 50 evra, dok se nova novčanica od 500 evra neće štampati.

Sve novčanice nove serije imaju unaprijeđeni dizajn i elemente zaštite u odnosu na novčanice prve, "A" serije, koje će i dalje biti paralelno u opticaju, bez vremenskog ograničenja njihove važnosti, navode u NBS, a prenosi Blic.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije