Tržište

Štednja u bankama prvi put premašila 70 milijardi dinara

Štednja u bankama prvi put premašila 70 milijardi dinara
Foto: N.N. | Štednja u bankama prvi put premašila 70 milijardi dinara

BEOGRAD - U Srbiji u julu dinarska štednja u bankama je prvi put premašila 70 milijardi dinara (594,5 miliona evra), saopšteno je iz Narodne banke Srbije /NBS/.

U saopštenju se navodi da povjerenje građana Srbije u domaću valutu raste iz godine u godinu, a da je dinarska štednja, koja je isplativija od devizne, na kraju juna bila tri puta veća nego u istom mjesecu 2013. godine.

"Trend rasta dinarske štednje naročito je ubrzan tokom poslednje dve godine, tako da je samo od početka 2018. godine dinarska štednja povećana za gotovo 40 odsto i nastavlja da raste", dodaje se u saopštenju.

Centralna banka smatra da je do rasta povjerenja građana u dinar došlo zbog postignute makroekonomskom stabilnosti i sve bolje perspektive za razvoj domaće ekonomije.

NBS podsjeća da isplativosti dinarske štednje doprinose, osim niske i stabilne inflacije i relativno stabilnog kursa dinara prema evru, i više kamatne stope nego na štednju u evrima.

U saopštenju se ukazuje na povoljniji poreski tretman dinarske štednje jer se kamata po osnovu dinarske štednje ne oporezuje za razliku od štednje u evrima gdje je porez 15 odsto.

Centralna banka je ukazala da štednja stanovništva predstavlja značajan izvor finansiranja domaće privrede i građana, odnosno jedan je od pokretača kreditne i privredne aktivnosti u zemlji.

"Štednjom u domaćoj valuti povećavaju se dinarski izvori finansiranja, čime se daje podsticaj povoljnijim uslovima za privredni rast zasnovan na domaćim izvorima i povećava upotreba dinara u domaćem finansijskom sistemu", dodaje se u saopštenju.

I Centralne banke ističu da devizna štednja bilježi rast, iako nešto umjereniji, sa 8,4 milijarde evra u junu 2013. godine na 10,4 milijarde evra u junu 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije