Tržište

Stellantis zatvara inženjersko odjeljenje Opela

Stellantis zatvara inženjersko odjeljenje Opela
Foto: Ilustracija/Arhiva | Stellantis zatvara inženjersko odjeljenje Opela

Stellantis će sljedeće godine zatvoriti inženjersko odjeljenje u njemačkom sjedištu Opela u Riselshajmu, potvrdio je portparol kompanije.

Zatvaranje odjeljenja za kompjuterski potpomognuto projektovanje će značiti ukidanje 100 radnih mjesta.

"Cilj nam je da dodatno ojačamo konkurentnost i efikasnost na svim područjima kompanije", navodi portparol Stellantisa.

Kompanija je obavijestila inženjere i druge radnike o planiranom zatvaranju prošle nedjelje, prema Opelovom radničkom savjetu koji je agencija dpa dobila na uvid.

"Opel očigledno u budućnosti više neće imati projektne inženjere", navodi se u dopisu, a radnici će biti prebačeni na programe u Opelu i na oko 30 otvorenih radnih mjesta u drugim dijelovima kompanije.

Portparol Stellantisa tvrdi međutim da je Riselshajm "važan dio Stellantisove globalne razvojne mreže i da će zadržati tu poziciju i u budućnosti".

Opel je jedina njemačka marka u automobilskoj grupi Stellantis, koja je nastala 2020. godine spajanjem italijansko-američke automobilske grupe Fiat-Chrysler s francuskom PSA grupom, matičnom kompanijom Peugeota i Citroena.

Otkako je grupa PSA 2017. kupila Opel i njegovu britansku sestrinsku firmu Vauxhaull Motors od američkog automobilskog giganta General Motorsa, u njemačkom proizvođaču automobila ukinute su hiljade radnih mjesta.

Krajem prošle godine Stellantis grupa imala je u Nemačkoj nešto više od 13 hiljada stalno zaposlenih radnika, uključujući i nekih devet hiljada u Riselshajmu.

(Seebiz.eu /dpa/Autoblo.rs)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije