Tržište

Pratite nas na Google news

Stiže gorivo iz Irana u Venecuelu

Stiže gorivo iz Irana u Venecuelu
Foto: Tanjug/AP | Stiže gorivo iz Irana u Venecuelu
Tanjug

Venecueli, koja vapi za benzinom, stiže pet tankera iranske flote s gorivom.

Tankeri, natovareni sa 1,53 miliona barela benzina i komponenti, približavaju se jednoj od državnih luka venecuelanske naftne kompanije PDVSA, javlja Rojters, pozivajući se na saopštenja vlada dve zemlje i portal TankerTrackers.com.

Američke vlasti, koje su uvele sankcije Iranu i Venecueli, kritikovale su u nedjelju ovu akciju, dok je venecuelanski predsjednik Nikolas Maduro zahvalio Teheranu na podršci.

Tanker Fočen treba da uplovi u luku El Palito, u Karakasu, prema jednom izvoru iz kompanije PDVSA i podacima kompanije Refinitiv Eikon koja prati njegov put.

Drugo plovilo, Forest, ušlo je u Karipsko more u subotu a tri preostala prelaze Atlantik.

"Venecuela i Iran žele mir, i mi imamo pravo da slobodno trgujemo", rekao je Maduro u obraćanju na državnoj televiziji. 

On je nazvao dvije zemlje "revolucionarnim nacijama koje nikada neće pokleknuti pred severnoameričkom imperijom", dodaje britanska agencija.

Administracija predsednika SAD-a, Donalda Trampa, saopštila je ranije ovog mjeseca da razmatra "mjere" koje treba preduzeti kao odgovor na ove isporuke, ne iznoseći bilo kakve pojedinosti.

Iranski predsjednik Hasan Rohani je zaprijetio u subotu odmazdom u slučaju da Vašington "napravi problem tankerima", napominje Rojters.

Mreža rafinerija u Venecueli je ove godine radila sa oko 10 odsto svog kapaciteta od 1,3 miliona barela dnevno, zbog čega se oslanja na uvoz.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije