Tržište

Pratite nas na Google news

Stopa nezaposlenosti u evrozoni porasla na 7,3 odsto u aprilu

Stopa nezaposlenosti u evrozoni porasla na 7,3 odsto u aprilu
Foto: Ilustracija | Stopa nezaposlenosti u evrozoni porasla na 7,3 odsto u aprilu
Tanjug

Stopa nezaposlenosti u evrozoni povećala se u aprilu ove godine na 7,3 odsto u odnosu na 7,1 procenat u martu, usljed blokade poslovnih aktivnosti izazvane pandemijom Kovid-19, objavila je danas statistička agencija Evropske unije Evrostat.

U aprilu je takođe porasla stopa nezaposlenosti u EU na 6,6 odsto sa martovskog nivoa od 6,4 procenta, pokazuju podaci sa zvaničnog veb sajta Evrostata.

Prema procjeni evrpskih statističara, u 27-članom bloku je u aprilu bilo oko 14,08 miliona nezaposlenih žena i muškaraca, od čega skoro 11,92 miliona u evrozoni.

U odnosu na mart 2020, broj nezaposlenih u EU se povećao za 397.000 ljudi, a u evrozoni za 211.000.

Podaci pokazuju da je gubitak posla najviše pogodio mlade ljude, budući da je u evrozoni stopa nezaposlenosti mlađih od 25 godina u aprilu porasla na 15,8 procenatra u odnosu na 15,1 posto prethopdnog mjeseca. U EU je nezaposlenost mladih takođe zabilježila rast u aprilu na 15,4 odsto sa martovskog nivoa od od 14,6 procenata.

Nezaposlenost mladih je posebno akutna u nekim zemljama zone evra. Primjera radi, u Španiji je ona dostigla 33,2 posto u aprilu, u Italiji je iznosila 20,3 a u Francuskoj 21,8 procenata.

Podaci za Grčku nisu objavljeni za mart ili april, ali će vjerovatno biti još lošiji, s obzirom na to da je stopa nezaposlenosti u toj zemlji iznosila 35,6 odsto u februaru.

Čak i u Švedskoj, koja nije uvela stroge mjere zabrane kretanja zbog pandemije, stopa nezaposlenosti mladih je dostogla u aprilu 24,4 procenta.

Njemačka, najveća evropska ekonomija, objavila je ranije danas podatke o nezaposlenosti u maju, prema kojima je ta stopa porasla prošlog mjeseca na 6,1 odsto u odnosu na 5,8 procenata u aprilu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije