Tržište

Strah od Omikrona diktira raspoloženje na valutnim berzama

Strah od Omikrona diktira raspoloženje na valutnim berzama
Foto: Pixabay/Ilustracija | Strah od Omikrona diktira raspoloženje na valutnim berzama

LONDON - Valute osjetljive na rizik su oslabile, a one koje važe za sigurna utočišta su ojačale na današnjem azijskom trgovanju, nakon izjave izvršnog direktora Moderne, Stefana Bansela, da vakcine protiv kovida-19 vjerovatno neće biti tako efikasne protiv Omikron soja kao što su bile protiv drugih mutacija virusa.

Australijski dolar je pao 0,65 odsto na novi 12-mjesečni minimum od 0,7093 američkih dolara, a novozelandski dolar se spustio za 0,6 odsto na 0,6783 američkih dolara, i na putu je da zabilježi najgori mjesec od maja 2015, nakon objave Banselovog intervjua u Fajnenšel Tajmsu, prenosi Rojters.

Jen je ojačao za 0,3 procenta, tako da se dolar mjenja za samo 112,97 jena, po najnižem kursu u posljednje dvije nedjelje.

Prethodno je japanska valuta bila uzdrmana dok su njeni suparnici jačali, pošto su se trgovci osjetili sigurnijim zbog vrlo ranih nagovještaja da bi Omikron mogao biti blaži nego što se strahovalo, kao i zbog poruke predsjednika Džoa Bajdena da SAD neće ponovo uvoditi lokdaun.

Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija je upozorila na "veoma visok" rizik od rasta broja zaraženih Omikron virusom, a zemlje širom svijeta su hitro reagovale pooštravanjem graničnih kontrola.

Evro je bio stabilan na 1,131 dolara, dok je britanska funta neznatno promijenila vrijednost na 1,3315 dolara.

Kasnije danas treba da bude objavljen najnoviji pokazatelj o inflaciji u evrozoni.

Prije pojave Omikrona, glavni pokretač kretanja valuta bila je percepcija trgovaca o tome kojom brzinom će globalne centralne banke povlačiti svoje programe podsticaja iz ere pandemije i podizati referentne kamatne stope u nastojaju da zauzdaju rast inflacije a da ne osujete privredni rast.

U govoru pripremljenom za današnje obraćanje u Kongresu, predsjednik Federalnih rezervi Džerom Pauel navodi da bi Omikron mogao da izazove da inflatorni pritisci potraju duže. To bi potencijalno pojačalo potrebu da se ranije pristupi povećanju kamatnih stopa, dok su trgovci na prvu vijest o otkriću Omikrona reagovali tako što su odbacili opklade da će FED pooštravati monetarnu politiku zbog rizika po rast.

Predstojeće povećanje FED-ove kamatne stope ranije je podupiralo rast dolara.

Dolarski indeks, koji mjeri vrijednost američke valute u odnosu na šest glavnih rivala, trguje se, prema posljednim raspoloživim podacima, na 96,075 poena, što je blizu njegove najniže vrijednosti od 95,973 boda zabilježene u petak, kada je pretrpio najveći jednodnevni pad od maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije