Tržište

Bh. riba pliva ka Rusiji

Bh. riba pliva ka Rusiji
Foto: Ilustracija | Stvoreni preduslovi za izvoz ribe iz BiH u Rusiju

SARAJEVO - Stvoreni su preduslovi za izvoz ribe iz BiH u Rusku Federaciju, i u narednom periodu očekuje se početak ovog procesa, rekao je danas Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

''Kancelarija za veterinarstvo BiH je, u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, usaglasila je sertifikat sa Ruskom Federacijom i uskoro očekujemo izvoz ribe na ovo značajno tržište. Prema postojećoj praksi, trebalo bi da uslijedi proces sertifikovanja domaćih kompanija za izvoz, u okviru kojeg se očekuje dolazak nadležnih ruskih inspektora u BiH'', rekao je Košarac.

Dodao da je trenutno za izvoz ribe u Rusku Federaciju nominovano preduzeće ''Ribnjak Janj'' Tropik ribarstvo iz Banjaluke, te izrazio nadu da će u narednom periodu biti povećan broj kooperanata iz Republike Srpske i Federacije BiH.

''U potpunosti smo opredijeljeni da sarađujemo sa Ruskom Federacijom, jer je tamošnje tržište veliko i značajno za poboljšanje poslovanja domaćih kompanija. Uvjeren sam da kompanije iz Republike Srpske i Federacije BiH prepoznaju ovaj kapacitet i da će se uskoro njihovi proizvodi naći na ruskom tržištu'', istakao je Košarac.

Najavio da će u narednom periodu o ovom procesu razgovarati sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH, te naglasio da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH nastaviti kontinuirano da radi na otvaranju novih tržišta za plasman domaćih proizvoda u cilju zaštite domaće proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije