Tržište

Sud BIH odbacio tužbu, RS zasad ne može blokirati račun UIO

Sud BIH odbacio tužbu, RS zasad ne može blokirati račun UIO
Foto: Ilustracija | Sud BIH odbacio tužbu, RS zasad ne može blokirati račun UIO

BANJALUKA - Sud BiH odbacio je žalbu Pravobranilaštva Republike Srpske na rješenje tog suda o odgađanju izvršnog postupka koji je RS pokrenula protiv Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH s ciljem naplate 28 miliona KM duga, saznaje portal Capital.

Republika Srpska blokirala je krajem maja račune UIO u bankama na osnovu presude Suda BiH kojom je UIO dužna Srpskoj da isplati 15 miliona maraka plus kamate, odnosno ukupno oko 28 miliona KM.

Međutim, Sud BiH je početkom septembra uvažio žalbu UIO i naložio Srpskoj da obustavi izvršni postupak do 3. decembra. Na to rješenje suda Srpska se žalila, ali je žalba odbijena.

Zamjenik pravobranioca RS sa sjedištem u Istočnom Sarajevu Slađana Kosmajac potvrdila je da im je danas dostavljena odluka suda.

"Danas smo dobili rješenje suda kojim je naša žalba odbijena. Razmotrićemo ovu oduku suda, ali izvršenje će svakako biti nastavljeno 3. decembra, u skladu sa ranijom odlukom ovog suda", rekla je Kosmajac.

Rješenjem, koje je Sud BiH donio 3. septembra, naloženo je da se izvršni postupak obustavi dok ne bude donesena odluka o prijedlogu UIO da dug bude plaćen iz budžeta institucija BiH ili dok RS ne predloži novi način naplate, a najduže do 3. decembra.

Blokadom računa UIO, Srpska je u prethodnom periodu uspjela da naplati 4,67 miliona KM.

Sud BiH donio je 7. maja 2015. godine presudu kojom je UIO obavezana da Srpskoj isplati 15 miliona KM plus zatezne kamate zbog nezakonite raspodjele prihoda od indirektnih poreza za 2009. i 2010. godinu.

Republika Srpska je 2011. godine podnijela tužbu protiv UIO, tražeći nadoknadu 52,97 miliona KM zbog raspodjele prihoda prikupljenih od PDV-a za 2009. i 2010. godinu na štetu RS. Nakon što je taj dug isplaćen, RS je povukla tužbu za glavni dug, ali je pred sudom nastavljen postupak za naplatu zatezne kamate u iznosu oko 15 miliona KM.

Srpska se odlučila na blokadu računa nakon što predstavnik FBiH u Upravnom odboru UIO BiH nije prihvatio prijedlog direktora Uprave da FBiH ovaj dug plati u mjesečnim ratama od tri miliona KM.

(Capital.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije