Tržište

Šulić: Pokušavamo ograničiti marže na meso

Šulić: Pokušavamo ograničiti marže na meso
Foto: Pixabay | Šulić: Pokušavamo ograničiti cijene mesa

BANJALUKA - Denis Šulić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske, najavio je da su u toku pokušaji da se i meso uvrsti u Uredbu o ograničavanju marži u prometu robe.

Prema njegovim riječima, ova uredba će biti dorađena sa još nekim artiklima, a dodatno će biti pojašnjeno i koji su tačno artikli obuhvaćeni.

"Na primjer za ulje, znaće se tačno koje ulje pripada uredbi, jer do sada je bilo konfuzije na terenu kad je u pitanju primjena same uredbe. Na taj način želimo dodatno da pojasnimo sve te stvari. Pokušavamo da nađemo i način da se u tu uredbu, na zahtjev potrošača, ubacimo i meso", rekao je Šulić za "Glas Srpske".

Kako je dodao, velike količine mesa se, nažalost, u BiH i Srpsku i dalje uvoze sa strane, tako da tu postoji dosta proceduralnih grešaka i prostora za manipulaciju.

"Ali, pokušaćemo. Ono što je definitivno i što treba često da ističemo jeste to da je Srpska i sa ovim cijenama, bez dodatnih aktivnosti Vlade, najjeftinija. I u BiH, i u regionu", tvrdi Šulić koji je dodao da je hljeb u Banjaluci skuplji i do 70 feninga u odnosu na ostale krajeve Republike Srpske.

Podsjetimo, spisak namirnica koje su obuhvaćene ograničenjem marži je, najblaže rečeno, siromašan, a uštede koje domaćinsto može ostvariti gotovo zanemarive u odnosu na ukupne mjesečne troškove, koji su, čini se, iz dana u dan sve veći.

Proizvodi kojima je marža ograničena su, naime, kuhinjska so (od jedan kg), svinjska i biljna mast, suncokretovo ulje od litar i pet, šećer od kg i pet, margarin (od 250 i 500 g), pšenično brašno, lijekovi, te zamjena za majčino mlijeko.

Kako su "Nezavisne novine" ranije pisale, tu još spadaju i pasterizovano i sterilizovano mlijeko od jednog litra (ali samo od 2,8 odsto mliječne masti), te mlijeko u plastičnoj foliji, kao i jogurt (samo od 2,8 odsto mliječne masti i samo u pakovanju od litra).

Na spisku je i hljeb od brašna TIP-500 i TIP-850, što znači da tu nije nijedan drugi pekarski proizvod, pa čak ni hljeb ako u njemu ima i gram drugog brašna. Marža je, osim toga, ograničena i na gorivo. I to je sve.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije