Tržište

Šumarima veće plate, štrajk se obustavlja

Šumarima veće plate, štrajk se obustavlja
Foto: Ilustracija | Šumarima veće plate, štrajk se obustavlja

BANJALUKA – Predstavnici Uprave Šuma Srpske i sindikalne organizacije postigle su danas sporazum o povećanju cijene rada, koja će iznositi 160 maraka, saopšteno je iz tog preduzeća.

Kako su naglasili, da bi bili u mogućnosti da osiguraju dovoljna sredstva za ovo povećanje, svi organizacioni dijelovi će morati napraviti uštede, odnosno smanjenje troškova gdje god je to moguće.

"Jedan od načina jeste angažovanje vlastite radne snage na šumsko-uzgojnim i ostalim radovima, kao i na sakupljanju ostalih šumskih proizvoda po osnovu kojih se mora ostvariti značajniji prihod", saopšteno je iz "Šuma".

Javno preduzeće će, kako su naveli, i dalje insistirati na povećanju cijena šumskih drvnih sortimenata, shodno stanju na tržištu i to prvenstveno iz razloga kako se ne bi ugrozio rad preduzeća i u budućem periodu, te u tome očekujemo podršku Vlade Srpske, kao i Skupštine preduzeća.

"Uprava Javnog preduzeća će insistirati na potpunom poštovanju svih odredbi kolektivnog ugovora za zaposlene u firmi", navodi se u saopštenju.

Dušan Marković, predsjednik Jedinstvene udružene sindikalne organizacije preduzeća "Šume Srpske", je za "Nezavisne novine"  rekao da niko nije u potpunosti zadovoljan dogovorom, ali da je postignut kompromis koji je u interesu radnika ovog preduzeća.

"Mi ćemo u narednom periodu pratiti situaciju i sigurno ćemo djelovati u najboljem interesu radnika. Moja jedina poruka je da pozovom sindikalno članstvo da povuku svoje sindikalne aktivnosti kada su u pitanju štrajkovi upozorenja. Mislim da nema potrebe da se ide s tim, jer ćemo mi shodno daljim dešavanjima uskladiti svoje ponašanje. Želim da se zahvalim svima na saradnji i mislim da smo došli do cilja", rekao je on.

Blažo Prodanović, predstavnik Sindikata zaposlenih u Šumama Srpske, je za "Nezavisne novien" istakao da je i on zadovoljan ovim što je dogovoreno.

"Današnjim sporazumom i odlukom koji smo potpisali stavljena je van snage namjera o pokretanju štrajka. To su naši zahtjevi koje smo tražili i te smo zahtjeve i dobili. Postigli smo svoje ciljeve", kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije