Tržište

Sumnjivi i jabuke i krompir

Sumnjivi i jabuke i krompir
Sumnjivi i jabuke i krompir

SARAJEVO, BANJALUKA - Može se očekivati da se otrovni kancerogeni fungicid pojavi na drugom voću i povrću, posebno na krompiru i jabukama, koje se 20 puta tretiraju ovom supstancom, slažu se stručnjaci u ovoj oblasti.

Nakon što su iz prodaje povučene sporne mandarine i čeka se na njihovu superanalizu, stručnjaci upozoravaju da bi se sporna supstanca mogla pojaviti i u ostalim vrstama voća i povrća.

Nada Zavišić iz Zavoda za voćarstvo u Poljoprivrednom institutu RS kazala je da veliki problem predstavlja to što proizvođači na svoju ruku koriste pesticide, koji su u stvari otrovi.

"Nerijetko se dešava da ljudi uzmu i izmiješaju nekoliko vrsta pesticide i prave koktele od njih i time tretiraju voće, sve u cilje boljeg prinosa. To automatski znači da je količina pesticida drastično veća od dozvoljene", kazala je Zavišićeva i dodala da jabuke najviše tretiraju pesticidima, i to između 18 i 25 puta godišnje.

"Na primjer, ako je godina kišna kao što je bila ova, onda će se prskati pesticidima više puta", pojasnila je Zavišićeva.

Mediha Bakalović, pomoćnik Ombudsmana za zaštitu potrošača BiH, navela je da je pojava otrovnih fungicida na voću i povrću sve prisutnija na bh. tržištu, jer se radi o pesticidima koji usporavaju truljenje svježih namirnica, a većina je iz uvoza.

"Svaki dan se otkriva još neki proizvod tretiran ovim otrovnim hemikalijama, i najgore je što se ove supstance mogu provjeriti isključivo laboratorijskim putem, a do zvaničnih rezultata potrošači konzumiraju takve proizvode prskane prekomjernom količinom pesticida", istakla je ona.

Pojasnila je da se iz dosadašnje prakse vidi da se ovi pesticidi za usporavanje truljenja voća i povrća nalaze na uvoznim proizvodima.

"Potrošač se može zaštititi, uz pojačani nadzor, provjerom deklaracije koja sadrži zemlju porijekla i način upotrebe, ili kupovinom domaćih proizvoda koji se brže dopremaju na tržište pa su lišeni upotrebe pesticida protiv truljenja namirnica", savjetuje ona.

Zoran Đerić, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost hrane BiH, kazao je da je pooštrena kontrola kako jabuka i krompira, tako i ostalih vrsta voća i povrća, jer se sporni fungicid koristi skoro kod svih vrsta.

"Mi smo prije nekoliko godina imali slučaj da je nivo jedne vrste fungicida kod jabuka povećan oko 200 puta. Jabuke se, na primjer, oko 20 puta prskaju pesticidima dok ne počne berba, tako da je to jedna od vrsta voća koja se najviše tretira pesticidima i samim tim očekivano je da se na njima javi veća koncentracija pesticida", kazao je Đerić i dodao da je i krompir sumnjiv jer se u velikoj mjeri tretira upravo kancerogenim fungicidom imazalilom.

Naglasio je da se posebna pažnja posvećuje kontrolama uvoza voća i povrća jer se do sada pokazalo da u tim pošiljkama najčešće bude spornih supstanci.

Iz Instituta za zaštitu zdravlja RS je saopšteno da svakodnevno rade analize namirnica i da, osim spornih mandarina, do sada nisu pronađene nedozvoljene količine fungicida imazalila.

"Ukoliko se bilo kakva odstupanja pokažu u daljim analizama, Inspektorat će biti blagovremeno obaviješten", kažu u Institutu.

U udruženjima za zaštitu prava potrošača kažu da je kasno za sve mjere koje se preduzimaju kada su otrovne namirnice već ko zna koliko bile u prodaji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije