Tržište

Suša u Vijetnamu "kuva" skuplji espreso i instant

Suša u Vijetnamu "kuva" skuplji espreso i instant
Foto: Pexels | Suša u Vijetnamu "kuva" skuplji espreso i instant

HANOI - Vijetnam, koji je drugi najveći proizvođač kafe na svijetu, pogođen je jakom sušom, što je dovelo do zabrinutosti za povećanje cijena espresa i instant kafe.

Vijetnamska merkantilna berza (MVKS) očekuje pad proizvodnje kafe između 10 i 16 odsto, zbog ekstremne vrućine koja je pogodila zemlju između marta i početka maja, rekao je zvaničnik regiona Centralno gorje Ngujen Ngok Kvin.

Iako se vrijeme poboljšalo u posljednjih nekoliko nedjelja, ostaje nejasno da li će to pomoći da se poveća proizvodnja i snize cijene zrna robuste, sorte koja se najčešće nalazi u espresu i instant kafi, čiji je Vijetnam najveći svjetski proizvođač.

Vijetnamski uzgajivači su blagovremeno intervenisali biopesticidima protiv buba koje su zbog ekstremnih vremenskih uslova bile brojnije nego inače, što je pomoglo u održavanju nivoa proizvodnje, prenosi Tanjug izvještaj Rojtersa.

Rekordne veleprodajne cijene su do sada imale ograničen uticaj na potrošačke cijene, pri čemu je inflacija kafe u aprilu porasla za samo 1,6 odsto u Evropskoj uniji, prema posljednjim podacima Eurostata.

Visoke veleprodajne cijene potencijalno mogu ostati nepromijenjene, budući da potražnja za robustom raste na globalnom nivou, dok farmeri koriste stanje tržišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije