Tržište

Švajcarci kupili hotel Bistrica

Švajcarci kupili hotel Bistrica
Foto: N.N. | Švajcarci kupili hotel Bistrica

JAHORINA - Kompanija "Batagon International" iz Švajcarske novi je vlasnik hotela "Bistrica" na Jahorini, kojeg su kupili za 5.985.900 KM, a što je bila i početna cijena.

"Ponuđač je ispunio sve uslove utvrđene Odlukom o načinu i uslovima javne nabavke prodaje nepokretnosti u svojini akcionarskog društva Olimpijski centar 'Jahorina' Pale", saopšteno je iz OC "Jahorina".

Dejan Ljevnaić, direktor Centra, kaže kako je hotel bio u nezavidnoj poziciji s veoma lošom perspektivom, ali da su infrastrukturni radovi na planini i skijalištu doveli do velikog interesovanja investitora za ulaganje na Jahorini.

"Sada je došao novi investitor, koji u planu ima ulaganje i čiji će dolazak rezultirati interesovanjem i privlačenjem novih posjetilaca i novih investitora, ali ono što je još važnije, uposliće nove radnike i lokalna preduzeća, što predstavlja veliku šansu za Jahorinu i Republiku Srpsku uopšte", rekao je on.

Kupovinom hotela kupac je obavezan da zaključi ugovore o radu s radnicima koji već rade u hotelu, što uključuje i dio radnika zajedničkih službi OC "Jahorina". Kupac će morati potpisati izjavu da neće mijenjati namjenu hotela pet godina. Takođe, morao je da dokaže da ima najmanje 30 miliona KM na računu za ulaganje u "Bistricu".

Inače, na oglas o javnoj prodaji nepokretnosti, koji je objavljen 9. novembra, javila su se dva ponuđača, s tim da jedna ponuda nije ispunjavala uslove predviđene postupkom prodaje.

Hotel "Bistrica" se nalazi na 1.620 metara nadmorske visine, a udaljen je 28 kilometara od Sarajeva i 14 od Pala, s kojima je povezan modernim saobraćajnicama.

Hotel raspolaže sa 140 soba i četiri apartmana, što ukupno čini 300 osnovnih i 60 pomoćnih ležaja. Sve sobe imaju kupatilo, TV, Wi-Fi i direktnu telefonsku liniju.

Ima zatvoreni bazen, dvije finske saune, teretanu, salu za stoni tenis i bilijar, teren za fudbal s prirodnom travom, tri terena za košarku s betonskom podlogom i teren za odbojku s betonskom podlogom. Takođe, ima 80 parking mjesta, a izgrađen je pred Olimpijske igre 1984. godine.

Površina zemljišta na kojoj se nalazi objekat iznosi 5.570 metara kvadratnih, a sastoji se od suterena, prizemlja i četiri sprata.

Kompanija "Batagon" se, inače, bavi proizvodnjom higijenskih proizvoda poput pelena za djecu, zatim deterdženata i omekšivača, sredstava za njegu i čišćenje i slično.

U Bosni i Hercegovini imaju firmu "Batagon EEC", preko koje potrošačima plasiraju proizvode poput deterdženata duel i spin, losion poslije brijanja brion, Scalla akumulatore i drugo.

Takođe, imaju kćerku firmu "Batagon Factoring", koja se bavi otkupom i unovčavanjem dugovanja.

Zastupljeni su i u regionu, i to u Somboru, gdje su kupili fabriku akumulatora, kao i deponiju sekundarnih sirovina. U Beogradu su preuzeli "Dahliu", jednu od najstarijih fabrika u oblasti kozmetičkih, farmaceutskih i hemijskih proizvoda na Balkanu.

"Batagon" je 2015. godine osnovan u švajcarskom gradu Cugu, a njegovi zastupnici su Dalibor i Slađana Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije