Tržište

Pratite nas na Google news

Švajcarci manje satove izvoze, ali im je zarada na tome veća

Švajcarci manje satove izvoze, ali im je zarada na tome veća
Foto: N.N. | Švajcarci manje satove izvoze, ali im je zarada na tome veća
Tanjug

Vrijednost izvoza satova iz Švajcarske u prošloj godini porasla je 2,4 odsto zahvaljujući dobrim rezultatima u nekoliko istočno-azijskih zemljama koji su ublažili pad prodaje od 11,4 odsto u nemirima pogođenom Hong Kongu, objavilo je udruženje švajcarske industrije satova, a prenosi Seebiz.

Hong Kong, najveće tržište švajcarskih satova i regionalni distributivni centar za luksuznu robu, ponovo je bio zaslužan za 12,3 odsto švajcarskog globalnog izvoza satova čija je vrijednost u prošloj godini dostigla 21,7 milijardi švajcarskih franaka (22,3 milijarde dolara), objavilo je udruženje.

"Hong Kong je teško pogođen protestima koji se tamo održavaju od juna", navodi se u saopštenju udruženja.

Iako je vrijednost izvoza porasla, količina prodatih satova na stranim tržištima smanjila se više od 13 odsto, na 20,6 miliona komada, spustivši se na nivo s početka 1980-ih godina.

Za prošlogodišnje povećanje izvoza gotovo je isključivo zaslužna veća prodaja vrlo skupih satova, uključujući mehaničke satove i satove od plemenitih metala koji se prodaju po cijeni većoj od 3.000 franaka.

Švajcarski proizvođači u segmentu jeftinijih kvarcnih i satova od čelika bilježili su, pak, slabiju prodaju.

Najviše je prošle godine porasla prodaja švajcarskih satova u Japanu, Kini, Singapuru, Velikoj Britaniji i SAD, dok je na evropskim tržištima stagnirala.

Među najvećim izazovima u budućem poslovanju u udruženju izdvajaju snažan franak, političku paralizu u Hong Kongu, predsjedničke izbore u SAD-u i epidemiju koronavirusa u Kini.

Prema odvojenim podacima carinske uprave objavljenim u utorak, Švajcarska je u 2019. zabilježila pad ukupnog izvoza i uvoza, i to za 1,2 odnosno.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije