Tržište

Sve više ustanova u USK obučava njegovatelje: Edukacija karta za inostranstvo

Sve više ustanova u USK obučava njegovatelje: Edukacija karta za inostranstvo
Foto: N.N. | Sve više ustanova u USK obučava njegovatelje: Edukacija karta za inostranstvo

SANSKI MOST - Interesovanje za posao njegovatelja starih i nemoćnih osoba i dalje je izuzetno veliko na području Unsko-sanskog kantona, zbog čega se organizuju brojne edukacije ili prekvalifikacije za pomenuto zanimanje u skoro svim ovdašnjim gradovima.

Prema informacijama iz Službe za zapošljavanje USK, najveći broj osoba koji se certificira za pomenuto zanimanje, zaposlenje traži u Njemačkoj ili nekoj drugoj zapadnoevropskoj zemlji. Ne postoje precizni podaci o tome koliko se osoba na takav način do sada uspjelo zaposliti, ali se procjenjuje kako se radi o izuzetno velikom broju. Istovremeno, sve je više ustanova koje vrše obuku ili kvalifikaciju za posao njegovatelja, a jedna od takvih je i Centar za majku i dijete "Feniks" u Sanskom Mostu.

Prema riječima Adise Hotić, direktorice ove organizacije, uspješno su okončali šesti kurs za njegovatelje te podijelili 22 certifikata polaznicima koji su uspješno okončali obuku za to zanimanje.

Zanimljivo je kako su u ranijem periodu obuku finansirali sami polaznici, dok je ove godine sve troškove snosila međunarodna organizacija "DVV International", koja, između ostalog, pomaže projekte zapošljavanja i samozapošljavanja u BiH.

Hotićeva ističe kako posjeduju odgovarajuće odobrenje Ministarstva obrazovanja USK, te da njihovi polaznici na kraju obuke dobijaju međunarodno priznate certifikate koji im omogućuju zapošljavanje bilo gdje u inostranstvu.

"S obzirom na to da se radi o veoma traženom zanimanju u cijeloj Evropi, interesovanje je izuzetno veliko. Veliki broj naših bivših polaznika pronašao je u proteklom periodu zaposlenje u nekoj od zapadnoevropskih zemalja, a najviše ih je u Njemačkoj", istakla je Hotićeva.

Jedan od polaznika obuke je i Rasim Avdić, koji planira potražiti posao u Njemačkoj.

"Tamo imam kolegu koji već radi taj posao i kaže kako su primanja dosta dobra. Istina, kaže i da posao zahtijeva puno truda i vremena te da je u početku teško, ali se isplati. Uostalom, ovdje već tri godine bezuspješno obijam pragove u potrazi za poslom", kaže Avdić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije