Tržište

Svjetske berze odolijevaju američko-kineskim tenzijama

Svjetske berze odolijevaju američko-kineskim tenzijama
Foto: Ilustracija | Svjetske berze odolijevaju američko-kineskim tenzijama

Azijske berze su ojačale danas odolijevajući prelivanju tenzija iz još jedne sparing runde u američko-kineskim odnosima na trgovanje, uz nade da će paket ekonomskih podsticaja SAD-a pružiti podršku nafti i robno zavisnim valutama.

Prema procjenama evropska tržišta na otvaranju će biti u plusu, pošto indeks fjučersa Eurostoks 50 bilježi dobitak od 0,86 odsto, dok je londonski terminski indeks FTSE ojačao 0,77 procenata, prenosi Rojters.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, porastao je za gotovo 1,0 odsto, japanski Nikei 225 je posle praznika skočio za 1,85 posto, prije svega zbog rasta cijena akcija zdravstvenih i industrijskih kompanija, a hongkoški Hang Seng je ojačao za 2,3 procenta.

Južnokorejske akcije iz indeksne korpe Kospi takođe su ignorisale pad izvoza, napredujući sedmu trgovinsku sesiju zaredom za još 1,4 procenta, čime su od početka avgusta ojačale za 7,5 posto.

Singapurski referentni indeks STI je, međutim, stagnirao nakon što su vlasti saopštile da očekuju najveću recesiju u istoriji tog grada-države.

Investotiri iščekuju sastanak između visokih američkih i kineskih trgovinskih zvaničnika u subotu, na kojem će biti razmatrani rezultati primjene faze 1 trgovinskog sporazuma tokom prvih šest meseci.

Budući da je Kina znatno podbacila s kupovinom energije i poljoprivrednih proizvoda iz SAD, to bi moglo da dovede u pitanje procene na tržištima da su trgovinski odnosi imuni na raspad diplomatskih veza između dvije zemlje, ocjenjuje Rojters.

Imovina koja se smatra sigurnim utočištem za ulaganja danas je generalno bila pod su pod blagim pritiskom.

Zlato je skliznuo za oko 0,48 odsto, na 2.017,5 dolara po unci, a na američkom tržištu obveznica je nastavljena nedavna rasprodaju, uz rast prinosa na referentne 10-godišnje hartije od vrijednosti SAD na dvonedjeljni maksimum od 0,5870 procenata.

Tokom noći, trgovanje na Vol Stritu dobilo je izvjesnu podršku poslije vijesti da je predsjednik Donald Tramp potpisao izvršnu naredbu o djelimičnom vraćanju naknada za nezaposlene nakon prošlosdmičnog prekida razgovora između Bijele kuće i demokratkih čelnika o novim stimulusima.

Indeks Dau Džons je porastao za 1,0 odsto, S&P 500 je nastavio uspon, dok je Nasdak neznatno skliznuo. Indeks S&P 500 je sada za nepunih 1,0 posto ispod svog rekordnog nivoa zabilježenog u februaru.

Na tržištu "crnog zlata", fjučersi sirove sjevernomorske nafte Brent zabilježili su rast od 0,47 procenata, na 45,20 dolara za barel, a američka WTI nafta je skočila za 0,76 posto, na 42,26 dolara po barelu.

Što se tiče valutnih berzi, glavne valute su ostvarile zanemarljive dobitke prema dolaru, dok je jen oslabio.

Evro je na zatvaranju trgovan na nivou od 1,1751 dolara, a jen se spustio na 106,06 za dolar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije